Nieuws/Buitenland
751381222
Buitenland

’Toestemming om van boord te gaan is geweigerd’

Rederij zoekt oplossing voor geweigerd cruiseschip Westerdam

Archieffoto van het schip de Westerdam.

Archieffoto van het schip de Westerdam.

BANGKOK - Rederij Holland-Amerika Lijn werkt aan een oplossing voor het cruiseschip dat niet mag aanmeren in Thailand, uit angst voor verspreiding van het nieuwe coronavirus. De Westerdam kreeg maandag te horen dat het mocht aanmeren in een haven nabij Bangkok, maar die toestemming werd dinsdag weer ingetrokken.

Archieffoto van het schip de Westerdam.

Archieffoto van het schip de Westerdam.

Aan boord zouden ruim negentig Nederlanders zitten. Het nieuwe coronavirus is bij geen van de 1455 passagiers en 802 bemanningsleden vastgesteld. Toch heeft Thailand alsnog besloten de passagiers niet toe te staan.

„Het schip staat niet in quarantaine. We weten dat dit verwarrend is voor onze gasten en we waarderen hun geduld”, aldus de Holland-Amerika Lijn.

Frustratie

Passagiers laten weten enorm gefrustreerd te zijn vanwege het besluit. „We dachten dat alles geregeld was. Iedereen had de vluchten alweer geboekt, nu moeten we weer afwachten”, aldus een passagier.

„Ik heb dit bevel gegeven. Toestemming om van boord te gaan is geweigerd”, liet de minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul in een bericht op Facebook weten.

Tips of getroffen? App naar onze Whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952 of mail naar [email protected]

Rederij: geen ziektegevallen

De Nederlandse staat zoekt naar een oplossing. De contacten lopen op diplomatiek en politiek niveau, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Van drie passagiers aan boord werd vermoed dat die besmet waren met het nieuwe coronavirus, maar allen testten negatief.

Het cruiseschip, dat vaart onder Nederlandse vla,g was van de zuidkust van Vietnam onderweg naar Thailand. „Het schip is niet in quarantaine en we hebben geen reden om aan te nemen dat er gevallen van het coronavirus aan boord zijn, ondanks de berichten in de media”, laat de rederij weten.