Nieuws/Binnenland

Ook aangifte VluchtelingenWerk van cyberaanval

Vluchtelingenwerk.nl

AMSTERDAM - Ook VluchtelingenWerk Nederland heeft besloten aangifte te doen van een cyberaanval, die mogelijk verband houdt met de verkiezingen. De organisatie plaatste 1 maart een stemwijzer op de eigen website en kreeg vrijwel direct daarop te maken met een flinke toestroom in het dataverkeer.

Vluchtelingenwerk.nl

Dat vond VluchtelingenWerk meteen al opmerkelijk, maar er was nog geen reden om echt alarm te slaan. Pas nadat dinsdag naar buiten was gekomen dat er ook cyberaanvallen op de StemWijzer en Kieskompas hebben plaatsgevonden, hakte de organisatie woensdag de knoop door om naar de politie te stappen. Na 1 maart hebben zich bij VluchtelingenWerk overigens geen cyberaanvallen meer voorgedaan.

Kieskompas en ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer, hebben eveneens besloten om aangifte te doen. Sinds dinsdag worden de servers van de digitale stemhulpen vanuit het buitenland herhaaldelijk met zo veel verkeer bestookt, dat ze af en toe onbereikbaar zijn. Een zegsvrouw van ProDemos liet eerder woensdagmiddag weten dat de situatie inmiddels ,,redelijk onder controle'' is.