Nieuws/Binnenland
751770509
Binnenland

Haagse politie grijpt in bij Greenpeace-demonstratie dak Tweede Kamer

DEN HAAG - De politie heeft alle activisten van Greenpeace die actie voerden op en voor het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag verwijderd. In totaal zijn een stuk of 25 actievoerders aangehouden en weggevoerd. Van hen moesten ongeveer vijftien van de daken van het gebouw worden gehaald.

,,De demonstranten zijn meermaals gevorderd het dak te verlaten. Er worden voorbereidingen getroffen om hen te verwijderen”, zegt een gemeentewoordvoerder. In de vroege ochtend klommen de demonstranten het dak van het regeringsgebouw met touwen en ladders om aandacht te vragen voor de natuurschade door stikstof. Op het dak staan enkele tenten en spandoeken. Enkele demonstranten konden door de politie die de hoofdingang bewaakt worden tegengehouden, een ander deel niet.

Hoe dit kon gebeuren, is onduidelijk. ,,We gaan hierover in gesprek met de Tweede Kamer”, aldus de burgemeesterswoordvoerder. De demonstratie was niet gemeld. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimte rondom het gebouw, de beveiliging van het gebouw zelf is in handen van de Tweede Kamer zelf.