Nieuws/Binnenland
751922012
Binnenland

Politiek botst over veestapel

DEN HAAG - Verdeeldheid over het lot van de boeren in de buurt van ’kwetsbare’ natuurgebieden regeerde in het Kamerdebat over de stikstofaanpak. Linkse partijen willen gedwongen krimp van de veestapel mogelijk maken, terwijl rechts daar niets in ziet.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver ziet het liefst dat boeren vrijwillig stoppen, maar volgens hem is het noodzakelijk om gedwongen sluiting van stallen niet uit te sluiten.

Regeringspartijen VVD en CDA maakten nog eens duidelijk dat gedwongen krimp van de veestapel onbespreekbaar is. „Ik ga geen gedwongen krimp van de veestapel meemaken”, deelde CDA-Kamerlid Geurts mee. Hij complimenteerde de boeren: „Ruim zestig procent minder ammoniak sinds 1999.”

VVD-Kamerlid Harbers stelde dat Nederland geen ’veeprobleem’ heeft en dat technische maatregelen kunnen helpen om stikstof rond de stal terug te dringen. Hij riep het kabinet op om samen met alle sectoren aan de slag te gaan. „Door te verleiden in plaats van allerlei verboden en geboden”, aldus de liberaal. „Anders verliezen we nog meer tijd.”

In tegenstelling tot bij eerdere stikstofdebatten vlogen de coalitiepartijen elkaar niet in de haren. D66-Kamerlid De Groot focuste zich niet meer op een halvering van de veestapel, maar op de aanpak van het kabinet. „Het lijkt me logisch om te beginnen bij boeren die willen stoppen”, sprak de parlementariër. „Laten we daar mee beginnen en dan kijken we wel.”

De Groot ziet in de aanpak van het kabinet niet dat gedwongen sluiting van een stal wordt uitgesloten: „Dat kan in een individueel geval nodig zijn.” Coalitiegenoot ChristenUnie kan zich wel voorstellen dat er boeren weg moeten op een bepaalde plek. Kamerlid Dik-Faber stelt dat de overheid dan aan de keukentafel moet zitten om te praten over een oplossing, ze denkt aan een ’warme verplaatsing’.

FvD-leider Baudet wil dat het kabinet het Duitse stikstofmodel gaat invoeren. Hij dreigde met een motie van wantrouwen als minister Schouten (Landbouw) hier niet over in gesprek zou gaan met boerenorganisaties, maar die motie diende hij uiteindelijk niet in.

Verslaggever Alexander Bakker is bij het debat aanwezig.