Nieuws/Buitenland
75238
Buitenland

’Politie hielp smokkelaars Thailand’

BANGKOK - De Thaise vrouwen die op het vliegveld van Bangkok zijn opgepakt met 21 hoorns van neushoorns in hun baggage, werden begeleid door twee politieagenten. Die waren ingeschakeld om de dames met de smokkelwaar door de douane te loodsen.

Op beelden van bewakingscamera's is te zien hoe het tweetal onder politiebegeleiding bij de douane aankomt. De agenten doen hun best het douanepersoneel ervan te overtuigen om hen door te laten zonder controle. De douanebeambten weigeren dat te doen.

Op het moment dat ze de verdachte koffers openmaken, gaan de vrouwen ervandoor en doen de douanemedewerkers de ongekende vondst van 50 kilo met een waarde van ruim 4,5 miljoen euro.

Op bewakingsbeelden is te zien dat de twee vrouwen werden begeleid door agenten.

Op bewakingsbeelden is te zien dat de twee vrouwen werden begeleid door agenten.

Naar de twee agenten is een onderzoek ingesteld. Volgens de politie op de internationale luchthaven kenden de verdachten een invloedrijke politieman. Ze vroegen hem om begeleiding van twee agenten, zodat ze er niet zouden worden uitgepikt voor controle. Dergelijke begeleiding is niet ongebruikelijk voor reizigers met hoge connecties in Thailand.

Van de twee Thaise vrouwen, die onafhankelijk van elkaar arriveerden uit Vietnam en Cambodja, is nog geen spoor bekend.

Neushoorns worden met uitsterven bedreigd door illegale stroperij. In 2014 schoten stropers alleen al in Zuid-Afrika 1.215 neushoorns neer voor hun hoorn, op een totale populatie van circa 25.000.

Gemalen hoorn van een neushoorn is met name in Vietnam en China populair vanwege het geloof dat het een medicinale werking heeft. Het zou onder meer werken tegen kanker.