Nieuws/Binnenland
752618311
Binnenland

Twaalf jaar cel voor doodschieten vriend voor ogen van kind

AMSTERDAM - De rechtbank heeft donderdag de 50-jarige Abdallah M. veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het doodschieten van de 34-jarige Seif Ahmed op 1 oktober 2019 in Duivendrecht. Volgens de rechtbank staat vast dat M. zijn vriend met één enkel schot door het hoofd heeft gedood. M. heeft altijd ontkend. „U hebt een onschuldige berecht”, zei hij tegen de rechter toen hij na afloop van de uitspraak door de parketpolitie werd afgevoerd.

M. en Ahmed hadden op de bewuste dag een afspraak op een parkeerplaats aan de Buitensingel in Duivendrecht. Ahmed verscheen daar in zijn auto, met zijn dochter van veertien maanden op de achterbank. Volgens de rechtbank heeft M. bij het slachtoffer in de auto gezeten. Waarover de afspraak ging, is onduidelijk gebleven. Het motief van M. om zijn vriend dood te schieten is volgens de rechtbank niet uit het dossier af te leiden. Voor moord is geen bewijs, vindt de rechtbank in navolging van het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechter heeft M. geprobeerd de doodslag op zelfmoord te doen lijken, onder meer door het wapen achter te laten in een hand van het slachtoffer. De rechtbank neemt M. dat dwaalspoor zeer kwalijk.

Kind in auto

Kort nadat M. de parkeerplaats in zijn eigen auto had verlaten, zag een getuige Ahmed met bebloed hoofd in zijn auto zitten en het kind in een kinderstoeltje op de achterbank. De getuige sloeg alarm.

Het OM had veertien jaar cel geëist. De rechtbank kwam op een lagere straf uit, omdat er opsporingsmethoden zijn toegepast die te ver zijn gegaan. Zo is onder meer M.’s zus door de politie op de korrel genomen, terwijl zij niets met de zaak te maken had.

De rechter kende diverse familieleden schadevergoeding toe. Onder hen ook het jonge dochtertje van het slachtoffer, dat ten tijde van het dodelijke schot bij hem in de auto zat. Onderzoek heeft uitgewezen dat het kind een posttraumatische stressstoornis heeft opgelopen door de gebeurtenis.

M.’s advocaat zei donderdag dat hij zo goed als zeker in hoger beroep gaat.