Nieuws/Binnenland
752962177
Binnenland

Oplichters verdienden miljoen online: deden zich voor als goed doel

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

AMSTERDAM - Twee personen zijn aangehouden op verdenking van witwassen en cybercrime. Zij zouden zich hebben voorgedaan als een goed doel en zo ruim een miljoen euro hebben buitgemaakt aan donaties. Bij een van de twee zijn luxegoederen en een dure auto in beslag genomen.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

De politie zegt de verdachten op het spoor te zijn gekomen na een aangifte door een stichting die zich inzet voor belangen van goede doelen. Tijdens het onderzoek ontdekte de recherche een rekeningnummer waar ruim 1 miljoen euro naar was overgemaakt onder valse voorwendselen. Dit nummer werd beheerd door een 27-jarige vrouw uit Diemen en een 32-jarige man uit Velsen. Zij zijn dinsdag aangehouden.

Het tweetal zou onder de naam van een stichting nepfacturen sturen naar donateurs. Donateurs betaalden de schenkingen, terwijl de werkelijke stichting niets ontving.

De politie raadt mensen aan altijd na te bellen wanneer een stichting wijzigingen in bijvoorbeeld rekeningnummers of adresgegevens doorgeeft. Hierbij moet niet het nummer gebruikt worden dat op de pas ontvangen factuur of in de mail staat.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo