Nieuws/Binnenland
753358259
Binnenland

Beperkt onderzoek na klacht Omtzigt

Onduidelijkheid over stemcodes CDA: konden niet-leden ook stemmen?

Den Haag - De storm om het leiderschap bij het CDA zwelt aan. Het nadere onderzoek dat het partijbestuur aankondigt naar de geldigheid van de stemming voor het lijsttrekkerschap krijgt de geest allerminst terug in de fles. Intussen blijkt er onduidelijkheid over stemcodes, zo melden ingewijden aan De Telegraaf.

CDA-leden kregen zo’n stemcode, maar er blijken codes te zijn verstrekt aan mensen die helemaal geen lid zijn. De vraag is nu wat er met die codes is gebeurd en waarom ze niet zijn vernietigd.

Volgens bronnen gaat het om een klein aantal extra stemcodes, 142 in totaal. De Jonge haalde 258 stemmen meer dan Omtzigt.

De stemcodes hadden hoe dan ook vernietigd moeten worden en dat is volgens betrokkenen niet gebeurd. „Het staat ook niet in het verslag van de notaris”, zegt een nauw betrokkene over de omissie met de stemcodes. „Dat is natuurlijk niet goed. Dit blijft dooretteren. We moeten nu alles boven tafel tillen. Alle info over het ict-systeem moet openbaar worden gemaakt, ook de broncodes.”

Een diepgravend onderzoek naar de gang van zaken lijkt het partijbestuur vooralsnog niet van plan. Voorzitter Rutger Ploum kondigde dinsdag slechts aan dat het bestuur ’een aantal vragen’ gaat voorleggen ’een externe partij’.

Wie deze partij is, wil het partijbestuur niet zeggen. Betrokkenen melden dat er is voorgesteld om CGI in te zetten, een onderzoeksbureau waarvan uitgerekend CDA-spindoctor Jack de Vries lobbyist blijkt te zijn. Het CDA-partijbestuur zwijgt op de vraag of CGI ook daadwerkelijk de klus heeft gekregen. Diezelfde weg bewandelt het bestuur als het gaat om een reactie op de extra stemcodes. „We houden het bij onze verklaring.”

De Vries, begeleider van de lijsttrekkerscampagne, laat weten dat hij ’in deze fase’ niet betrokken is bij het ’CDA-gebeuren’. „Ik wist ook niet dat het CGI was. Dat is overigens een klant van jaren geleden.” In het lobbyregister van de Tweede Kamer staat het ict-bedrijf nog altijd als klant vermeld van het lobbykantoor van de oud-staatssecretaris van Defensie. De Vries laat weten dat hij die vermelding laat aanpassen in het lobbyregister.

Een CDA-kopstuk noemt de situatie na de desastreus verlopen leiderschapsverkiezingen inmiddels ’een ramp’.

Minister De Jonge is nipt verkozen tot lijsttrekker van het CDA, maar is hij ook de leider? Er is de afgelopen maand niets gedaan om de eenheid binnen de partij te bewaren, zegt Wouter de Winther in een nieuwe aflevering van de podcast Afhameren.