Nieuws/Binnenland
753685644
Binnenland

Renovatie Binnenhof jaar uitgesteld

DEN HAAG - De renovatie van het Binnenhof is definitief een jaar uitgesteld. De megaklus die zo’n half miljard euro kost begint nu pas in de zomer van 2021.

Dat schrijft staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. De vertraging zat eraan te komen. De CDA-bewindsman liet eerder al weten dat stikstofproblematiek roet in het eten gooit. Zelfs met het schoonste materiaal zou het niet lukken om dat stikstofuitstoot tijdens de klus te compenseren. „De renovatie kan niet zodanig worden aangepast dat de stikstofuitstoot vermindert of gelijk blijft”, zei de staatssecretaris daarover.

Ook extra eisen van de Tweede Kamer aan de beveiliging vergen meer tijd, liet Knops al weten. Hetzelfde geldt voor ICT-voorzieningen bij de tijdelijke huisvesting. Bovendien is er een probleem ontstaan door de wens van de Tweede Kamer om extra medewerkers aan te trekken. D66-leider Jetten heeft daarvoor om 10 miljoen euro gevraagd. Voor die medewerkers moeten nieuwe werkruimtes worden gevonden.

Het is de bedoeling dat alle gebruikers van het Binnenhof een jaar later dan volgens planning, in september 2021, zijn verhuisd naar andere locaties in Den Haag. Ze keren pas na 5,5 jaar terug in het opgeknapte complex. De opknapbeurt is een hoofdpijndossier geworden, ook door strijd over ontwerpen en de architectenkeuze.

De architect die aanvankelijk de renovatie van het Binnenhof moest leiden, is voor 2,7 miljoen euro afgekocht. Achter de schermen klonk al maanden hevig verzet klinkt tegen de ’megalomane plannen’ van die architect. Nu moet Pi de Bruijn de klus klaren. De Kamer wilde al langer dat hij de renovatie van het Binnenhof zou leiden. De Bruijn deed dat in 1992 al bij de nieuwbouw van de Tweede Kamer.

In 2015 werd geschat dat het project 475 miljoen euro zou kosten. Dat valt zo’n 16 miljoen euro hoger uit, blijkt uit nieuwe berekeningen.