75468
Binnenland

Gesprek van de Dag: donderdag 16 maart

’Het kan een complexe formatie worden’

Amsterdam - Veel tijd voor terugblikken op de verkiezingszegen is er niet. Om twee uur vanmiddag worden alle gekozen partijleiders verwacht zich bij Arib te melden voor de aftrap van het formatieproces. Premier Mark Rutte waarschuwt dat de vorming van een nieuwe regering nog wel even op zich kan laten wachten. „Het kan best wel eens een complexe formatie zijn.” Verder: Drie Turkse Nederlanders praten over de clash tussen hun twee landen. Hier lees je alles wat nodig is om helemaal op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en mee te kunnen doen aan het gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 • Met 95,3 procent getelde stemmen is het duidelijk dat De VVD van premier Mark Rutte op weg is naar de derde verkiezingszege op rij. Hoewel de liberalen negen zetels verliezen, kunnen zij zich met 33 zetels duidelijk als grootste partij handhaven. Lees meer.
 • De Marokkaanse koning Mohammed VI vervangt premier Abdelilah Benkirane. Een ander lid van de Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) neemt zijn plaats in, maakte het paleis bekend. Lees meer.
 • De Amerikaanse president Donald Trump gaat het Congres vragen het mes te zetten in de financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken en milieudienst EPA. Defensie moet er juist fors op vooruit gaan. Lees meer.

Waarvan moet je vandaag op de hoogte zijn?

 • Na de verkiezingen wordt donderdag de eerste stap gezet op weg naar een nieuwe regering. De leiders van de fracties in de Tweede Kamer hebben een overleg gepland met Kamervoorzitter Khadija Arib over wie het voortouw moet nemen bij de vorming van het nieuwe kabinet. Lees meer.
 • Een historische zege voor GroenLinks. Het populisme is overwonnen en volgens partijleider Jesse Klaver is dat vooral aan zijn partij te danken. „Kijk wat wij samen hebben bereikt! Een les voor alle andere linkse bewegingen in Europa.”(premium) Lees meer.
 • Ondertussen bij de PvdA. Een slechte uitslag werd verwacht, maar zo slecht? Het historische verlies is bij de partij als een mokerslag aangekomen. De partij heeft zo’n klap gekregen dat een grondige verbouwing van de partij noodzakelijk is maar, zo beloofde partijleider Asscher: „Het bouwen begint vanaf nu!” (premium) Lees meer.
 • In de Amsterdamse Jan Tooropstraat kent iedereen hem, Abi is het kortweg. Hooguit krijgt hij het achtervoegsel Patat, vanwege zijn snackbar. Op zijn terras, achter een bord patat mét, bepraten drie Turkse Nederlanders de clash tussen hun twee landen. „Ik heb zin om een T-shirt aan te trekken met de tekst: Ik ben Turk en ik ben tevreden. Nederlanders kijken nu zo argwanend naar me.” Lees meer.
 • Premier Mark Rutte waarschuwt dat de vorming van een nieuwe regering nog wel even op zich kan laten wachten. „Het gaat wel even duren denk ik.” Lees meer.

Wat wordt er besproken bij de koffieautomaat?

Geert Wilders

Geert Wilders

 • Geert Wilders heeft in een korte verklaring sportief gereageerd op de verkiezingsuitslag. De PVV-leider is blij met de zetelwinst, maar had liever gezien dat zijn partij de VVD had verslagen. “Negentien zetels is niet niets.” Lees meer.
 • De voorlopige uitslag van de Nederlandse verkiezingen wordt door buitenlandse media omschreven als een nederlaag voor het populisme. Rutte is „een avond lang de held van Europa”, kopte de Duitse krant Die Welt. Lees meer.
 • Een kale moordenaar heeft in Nieuw-Zeeland het recht afgedwongen om in de gevangenis een toupet te dragen. Philip John Smith betoogde volgens de BBC voor de rechter dat het haarstukje een kunstwerk was. Ook zou het dragen van de toupet essentieel zijn voor zijn zelfvertrouwen. Lees meer.

Wat kun je vandaag volgen?

(VLNR) Kasper Dolberg, Lasse Schone en Davy Klaassen tijdens de training voor het Europa League duel tegen Kopenhagen.

(VLNR) Kasper Dolberg, Lasse Schone en Davy Klaassen tijdens de training voor het Europa League duel tegen Kopenhagen.

 • Ajax jaagt vanavond (21.05 uur) in de Amsterdam ArenA op de eerste Europese kwartfinale in veertien jaar. Maar de statistieken wijzen uit dat dit zonder de geschorste Davy Klaassen een loodzware klus wordt. Lees meer.
 • De overnamestrijd rond Telegraaf Media Groep (TMG) heeft zich verplaatst naar het Gerechtshof. Begin deze maand stapten de centrale ondernemingsraad van het bedrijf en aandeelhouder Talpa naar de Ondernemingskamer, waar vandaag het verzoek van John de Mol in behandeling wordt genomen.

Wat raden wij verder aan?

 • Terwijl het stof van de verkiezingsuitslag nog neerdaalt, worden vandaag al mogelijk cruciale stappen gezet richting de vorming van een nieuw kabinet. Informele gesprekjes en formele procedures lopen daarbij dwars door elkaar heen. Het is aan Kamervoorzitter Arib om het schaakspel in goede banen te leiden. (premium) Lees meer.
 • Het wordt puzzelen met de verschillende koersen die in de verkiezingsprogramma’s zijn uitgezet. Weinig partijen benoemden de afgelopen weken breekpunten; zonder dat soort beloftes wordt het al een hele opgave om het met elkaar eens te worden. Dat schrijft Wouter de Winther in zijn column over het vormen van de coalitie. (premium) Lees meer.