Nieuws/Buitenland
755210617
Buitenland

Trump in hoger beroep tegen goedkeuring uitslag Pennsylvania

PHILADELPHIA - Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump heeft Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani gevraagd het hoger beroep te bepleiten in de federale rechtszaak in Pennsylvania om de verkiezingsuitslag in die staat. Het team van Trump beoogt via het geding de goedkeuring van de overwinning van de verkozen president Joe Biden daar ongedaan te maken.

De Trump-campagne vroeg het Amerikaanse hof van beroep in Philadelphia woensdag om een hoorzitting te plannen en Giuliani toe te staan argumenten naar voren te brengen. De voormalige burgemeester van New York en voormalig federaal aanklager verscheen op 17 november voor het eerst in bijna drie decennia weer voor een rechter om de zaak te bepleiten tijdens een hoorzitting. Daar deed hij wilde beweringen over een grote kiezersfraude en samenzwering. Zaterdag kreeg het team van een lagere rechter nul op het rekest.

Giuliani verdubbelde zijn samenzweringsclaims nog eens tijdens een ontspoorde persconferentie aan de zijde van Trump-advocaat Jenna Ellis en Sidney Powell. De laatste werd zondag door het team op een zijspoor gezet. Terwijl hij sprak, leken wat strepen haarverf langs de zijkanten van Giuliani’s gezicht te lopen, een moment dat op internet al snel viraal ging.

Een aantal Trump-bondgenoten riep de president op om zijn verlies toe te geven na de persconferentie, waarbij de voormalige gouverneur van New Jersey, Chris Christie, het juridische team van de campagne een „nationale schande” noemde.

Maar Giuliani lijkt nog steeds het vertrouwen van de president te genieten. De twee waren van plan om woensdag samen te verschijnen in Gettysburg, Pennsylvania, voor een ontmoeting met Republikeinse parlementariërs om de aantijgingen van kiezersfraude te bespreken.

Trumps team heeft het federale hof van beroep in Philadelphia gevraagd om een noodbevel dat de „effecten” van de goedkeuring blokkeert, terwijl het door wil gaan met de rechtszaak.

Functionarissen die de overwinning van Biden dinsdag bevestigden, vroegen het verzoek te negeren en wezen er snel op dat het onduidelijk is wat het noodbevel dat de campagne zoekt, zelfs betekent.

In de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’ bespreken buitenlandredacteuren Thijs Wolters en Frank van Vliet wat de Amerikaanse president kan doen tijdens zijn laatste weken in het Witte Huis: