Nieuws/Binnenland
75577297
Binnenland

Crimineel wil ’gezicht kroongetuige zien’

Taghi: ’Daar heb ik geen actieve herinnering aan’

Rechtbanktekening van Ridouan Taghi

Rechtbanktekening van Ridouan Taghi

AMSTERDAM - UPDATE - Ridouan Taghi blijft zich beklagen in de rechtszaal dat hij kroongetuige Nabil B. niet kan zien. „Ik zie alleen zijn neus en die wordt door het liegen steeds langer”, aldus Taghi woensdagochtend in de gerechtsbunker, waar het Marengo-proces is hervat.

Rechtbanktekening van Ridouan Taghi

Rechtbanktekening van Ridouan Taghi

De leider van de mocromaffia liet blijken in zijn cel ook de politieke ontwikkelingen in Den Haag te volgen. Op een vraag van een van de rechters of de verklaring van de kroongetuige klopt dat Taghi weleens met hem schaakte, luidde het antwoord: „Daar heb ik net als Mark Rutte geen actieve herinnering aan.”

De kroongetuige wordt deze week weer door de rechtbank verhoord en zat net als bij vorige zittingen met zijn advocaat in een speciale cabine. Dit om te voorkomen dat hij vanaf de publieke- en perstribune zichtbaar is. Volgens Taghi en zijn advocaat Inez Weski is de kroongetuige ook voor hen onvoldoende waar te nemen en beïnvloedt dit de ondervragingen.

Moordverdachte Taghi sprak er zijn ongenoegen over uit. „Hij zit voor mij verscholen achter een muurtje en ik wil deze aartsleugenaar zien”, aldus een woedende Taghi.

Vragen

De rechtbank verklaarde begrip te hebben voor de wens van Taghi, maar zei vooralsnog niet te kunnen voldoen aan zijn verzoek beter zicht op Nabil B. te krijgen. Vrijdag mogen Weski en Taghi de hele dag rechtsreeks vragen aan Nabil B. stellen, die tijdens de verhoren woensdag geen moment echt in de problemen kwam.

Gewapende Politie eenheden bij de bunker in Amsterdam.

Gewapende Politie eenheden bij de bunker in Amsterdam.

De rechtbank stelde Nabil B. woensdagochtend vooral algemene vragen over de periode voor het moment dat B. overliep naar justitie. Ook wilden rechters weten of B. direct of indirect opdracht kreeg van Taghi moorden voor te bereiden. In een later stadium zal hij worden ondervraagd over de specifieke verdenkingen tegen de verdachten in het Marengo-proces. Op die dagen krijgen ook advocaten van andere verdachten de gelegenheid B. te ondervragen.

Bunker

De zitting van woensdag in de bunker in Amsterdam-Osdorp was wederom omgeven met talloze beveiligingsmaatregelen. Politie en openbaar ministerie zetten iedere zittingsdag honderden medewerkers in om het proces veilig te laten verlopen.