Nieuws/Binnenland
75668
Binnenland

Erdogan: Rutte is vriendschap van Turkije kwijt

ANKARA - Nederland hoeft niet meer te rekenen op de vriendschap van Turkije. Dat zei de Turkse president Erdogan donderdag in een toespraak.

Erdogan deed zijn uitspraken tijdens een partijbijeenkomst in de noordwestelijke provincie Sakarya. Ook Duitsland moest het ontgelden. Dat land voert volgens hem in Europa een anti-Turkse campagne aan.

De president had verder commentaar op de uitspraak van het EU-hof dat werkgevers in bepaalde omstandigheden hun werknemers mogen verbieden om een hoofddoek te dragen. „De EU moet zich schamen. Weg met Europese principes, waarden en recht. Ze zijn een gevecht tussen het kruis en de halve maan (het christendom en de islam) aangegaan, er is geen andere verklaring.”

Erdogan en zijn partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) willen een overwinning in een referendum in april. Daarmee moet Erdogans greep op de macht versterkt en gelegaliseerd worden. De recente moeilijkheden van AK-leiders in Duitsland en Nederland om campagne te voeren, hebben tot ruzie geleid. Daarbij heeft Erdogan Duitsland en Nederland veel uitscholden en onder meer nazipraktijken verweten.