Nieuws/Buitenland
758312197
Buitenland

’Tegen maart 60 procent van de Europeanen besmet’

WHO: Europa nadert mogelijk einde pandemie

KOPENHAGEN - De omicronvariant heeft de Covid-19-pandemie in een nieuwe fase gebracht en zou deze in Europa kunnen beëindigen, zei directeur Hans Kluge van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zondag. „Het is aannemelijk dat de regio op weg is naar een soort pandemisch eindspel”, zei Kluge, die schat dat omicron tegen maart 60 procent van de Europeanen heeft besmet.

Zodra de huidige, door omicron gedomineerde golf in Europa afneemt, volgt mogelijk een maandenlange periode van wijdverbreide immuniteit en dus weinig nieuwe besmettingen, denkt Kluge. Die zal volgens hem te danken zal zijn aan vaccinatie, het feit dat veel mensen de ziekte hebben gehad en een lagere gevoeligheid voor het virus als het weer warmer wordt. Als het tegen het einde van het jaar kouder wordt, keert Covid-19 terug, maar niet als pandemie.

Dat laatste baseert Kluge op de relatief milde aard van de omicronvariant, waarvan is aangetoond dat men er over het algemeen minder ziek van wordt dan van de deltavariant. Daardoor verandert Covid-19 geleidelijk van een pandemie in een beter beheersbare endemische ziekte zoals seizoensgriep, denkt Kluge. Wel houdt hij een slag onder de arm. „Dit virus heeft ons meer dan eens verrast, dus we moeten heel voorzichtig zijn.”