75836
Binnenland

Zwitserse fotograaf wint Foam Paul Huf Award

AMSTERDAM - De Zwitserse fotograaf Romain Mader (1988) heeft de Foam Paul Huf Award 2017 gewonnen. Een internationale jury kende hem de onderscheiding voor jonge fotografen tot 35 jaar toe. Hij krijgt een bedrag van 20.000 euro en een tentoonstelling in fotografiemuseum Foam in Amsterdam.

In totaal maakten honderd fotografen uit 25 landen kans op de elfde editie van de prijs. Mader won met de serie Ekaterina, een zoektocht naar een bruid in de denkbeeldige Oekraïense stad Ekaterina. ,,Romain Maders Ekatarina is opvallend door de humor en ironie waarmee hij serieuze onderwerpen aansnijdt: eenzaamheid, liefde, exploitatie en het vrouwelijke lichaam'', luidde het oordeel van de jury. ,,Zijn werk is heel gelaagd, iedere laag onthult een nieuwe interpretatiemogelijkheid. Wat is echt hier, en wat is fictie?''

Vorig jaar won de Japanse fotograaf Daisuke Yokota de prijs. Van zijn werk opent donderdag de tentoonstelling Matter in Foam. Het werk van Mader is eind van dit jaar te zien in het museum.