Nieuws/Binnenland
75880
Binnenland

Kringen

Toekomst

Marcel Peereboom Voller

Marcel Peereboom Voller

De echte winnaars van de verkiezingen zijn de meer dan tien miljoen Nederlanders die de noodzaak voelden om te gaan stemmen. Echt iets waar we trots op mogen zijn. Mondiaal wordt ons land geroemd vanwege het afzweren van het rechts populisme en wordt Mark Rutte door de buitenlandse pers neergezet als de held van Europa.

Marcel Peereboom Voller

Marcel Peereboom Voller

Daarbij ziet men over het hoofd dat Oostenrijk ons voorging en ook daar het populisme een tik kreeg. Maar, belangrijker nog, dat de PVV gewoon vijf zetels heeft gewonnen, de op één na grootste partij is en er een hele groep kiezers in ons land onveranderd boos blijft. Net als in Oostenrijk…

Maar dat kun je de buitenlandse pers niet kwalijk nemen. Het Nederlandse systeem van polderen en het eventueel moeten samenwerken met een ideologische tegenpool – twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen - is toch al zo moeilijk uit te leggen aan de rest van Europa. Wat zal dat journaille opgelucht zijn dat het nu de ogen kan richten op de relatief veel overzichtelijkere verkiezingen in Frankrijk.

Dan is het ook voor ons tijd om uit onze filterbubbel te kruipen en vooruit te kijken. Hoe zal het er, na de formatie, in de Tweede Kamer aan toe gaan?

Men moet vrezen voor de luizen in de pels. Voor de kolonisten van Cata… Ik bedoel de kolonisten van Kuzu. We hebben hier te maken met een partij die op de verkiezingsavond alle journalisten behalve de cameraploeg van de NOS de deur wees. En dat was niet voor het eerst.

Een partij die geen afstand neemt van de praktijken en uitspraken van Erdogan, ook niet van diens idiote beschuldiging dat Nederlandse soldaten in Bosnië „organen van kinderen oogstten”. Een partij met een voorman, een volksvertegenwoordiger, van wie je je kunt afvragen welk volk hij vertegenwoordigt.

Wél grappig: het uitzetten door Turkije van Nederlandse koeien (!) en de eis van Erdogan dat Istanbul de stedenband met Rotterdam verbreekt, omdat het „niet mogelijk is met deze mensen een band te hebben”.

Opmerkelijk, meldde Teletekst droogjes, omdat Istanbul geen officiële stedenband met Rotterdam heeft.

Maar misschien moet men nog banger zijn voor die andere nieuwkomer: Forum voor Democratie. Twee zetels. Niet zozeer voor Thierry Baudet, die mij doet denken aan de ijdele operazangeres uit de stripboeken van Kuifje, Bianca Castafiore, die „lacht bij het zien van haar schoonheid in deez’ spiegel”. Baudet, van wie ik vermoed dat hij eigenlijk Bodde heet maar - zoals Hyacinth Bucket uit de comedy Schone schijn zichzelf liever ’Bouquet’ noemt - de telefoon opneemt met ’Baudet’.

Nee, als de nieuwbakken ministers in de Kamer ter verantwoording worden geroepen, moeten zij vrezen voor FvD’s nummer twee, strafpleiter mr. Theo Hiddema. Zodra hij zijn toga aan de wilgen heeft gehangen, zal hij in zijn Bommeliaanse ruitjespak richting de interruptiemicrofoon schrijden, de monocle uit zijn vestzak pakken, de keel schrapen en vervolgens alles en iedereen onder tafel pleiten tot de ministeriële oren ervan suizen.

Ik kan er nu al om gniffelen.