Nieuws/Binnenland
759984741
Binnenland

Belgen nemen Nederlanders mee met C-130

Ministerie: Afghaans ambassadepersoneel klaar voor vertrek

Amerikaans legerpersoneel en Afghaanse evacués op het vliegveld van Kabul.

Amerikaans legerpersoneel en Afghaanse evacués op het vliegveld van Kabul.

DEN HAAG - Vrijwel alle Afghaanse medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kabul zijn met hun families op de luchthaven aangekomen voor evacuatie. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze worden van daaruit met verschillende vluchten uit Afghanistan gehaald. Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag is ’opgelucht’.

Amerikaans legerpersoneel en Afghaanse evacués op het vliegveld van Kabul.

Amerikaans legerpersoneel en Afghaanse evacués op het vliegveld van Kabul.

De ambassademedewerkers hebben met hun gezinnen veilig het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad bereikt, meldt het ministerie op sociale media. In totaal gaat het om 207 mensen. Zij bleven achter toen vorig weekend het Nederlandse ambassadepersoneel vanwege de snelle opmars van de Taliban met Amerikaanse hulp werd weggeleid.

Eerder werd duidelijk dat de lokale Afghaanse medewerkers toen onverwacht voor een dichte deur kwamen te staan. Ook lagen er nog paspoorten in de ambassade. De Nederlandse delegatie zou ’als dieven in de nacht’ zijn vertrokken, zonder duidelijke instructies daartoe.

Of de ambassademedewerkers al aan boord van een vliegtuig uit Kabul zitten, kan het ministerie nog niet zeggen. De evacués vliegen met verschillende vluchten naar verschillende veilige landen in de buurt. Van daaruit worden ze naar Nederland overgevlogen. De Afghaanse medewerkers worden daar opgevangen in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp.

Eerder zaterdag meldde het ministerie dat er sinds woensdag 135 mensen die op de Nederlandse evacuatielijsten stonden naar Nederland waren gehaald. Zeventien van hen kwamen over met vliegtuigen van andere landen. Nederland heeft ook mensen opgehaald die op lijsten van bondgenoten staan. In totaal gaat het om 368 personen.

Nadat het Nederlandse ambassadepersoneel was weggeleid uit Afghanistan, werd dagenlang geprobeerd een nieuw team het land in te krijgen. Afgelopen woensdag lukte dat. De ploeg, die naast ambassadeur Caecilia Wijgers bestaat uit ambassademedewerkers en ruim zestig militairen van de special forces, is daar om te helpen bij de evacuaties.

Nederlandse evacués door Belgen opgehaald

Een Belgische C-130 heeft vanuit Kabul behalve Belgische evacués ook Nederlanders meegenomen naar Islamabad in Pakistan, meldt het Belgische persbureau Belga op basis van mededelingen van bewindslieden.

Met vluchten van de C-130’s werden samen circa 170 mensen uit Afghanistan geëvacueerd, aldus de federale regering. Mogelijk zullen er zaterdag nog meer vluchten plaatsvinden.

„Tweede Belgische C-130 geland in Islamabad vanuit Kabul. Voorlopige balans van de dag: 170-tal mensen onder wie veel Belgen en Nederlanders zijn in veiligheid gebracht”, luidde het in tweets van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi en de ministers van Defensie Ludivine Dedonder en van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès.

België voerde vrijdag in het kader van de evacuatiemissie ’Red Kite’ al twee vluchten uit. Op een eerste vlucht zaten zestien Belgen, een tweede vlucht moest leeg weer uit Kabul vertrekken.