Nieuws/Buitenland
760219288
Buitenland

Machtigste drugsbaas Colombia opgepakt: ’Alleen te vergelijken met val van Pablo Escobar’

De Colombiaanse autoriteiten begonnen in 2016 een operatie tegen Dairo Antonio Usuga.

De Colombiaanse autoriteiten begonnen in 2016 een operatie tegen Dairo Antonio Usuga.

BOGOTA - De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een beloning van drie miljard pesos (ruim 680.000 euro) op het hoofd van Dairo Antonio Usuga, ook bekend als Otoniel, gezet.

De Colombiaanse autoriteiten begonnen in 2016 een operatie tegen Dairo Antonio Usuga.

De Colombiaanse autoriteiten begonnen in 2016 een operatie tegen Dairo Antonio Usuga.

Ook de Verenigde Staten wilden hem graag ingerekend zien en loofden eerder een beloning van 5 miljoen dollar (4,3 miljoen euro) uit voor informatie over zijn verblijfsplaats.

De Colombiaanse president Ivan Duque vergeleek de arrestatie van Otoniel met de val van Pablo Escobar, de leider van het Medellín-kartel die in 1993 werd doorgeschoten door de politie. „We zaten al zeven jaar achter hem aan”, zei generaal Fernando Navarro, hoofd van het Colombiaanse leger.

Na een periode actief te zijn geweest als linkse guerrilla en later paramilitair werd de 50-jarige Otoniel de leider van Clan del Golfo. De bende, die bestaat uit 1200 gewapende leden van wie de meeste voormalige extreemrechtse paramilitairen, is aanwezig in tien van de 32 provincies van Colombia. Naast drugshandel zouden ze ook betrokken zijn bij illegale mijnbouw.

Hebbes! Dairo Antonio Usuga David wordt na zijn arrestatie per helikopter naar de gevangenis gevlogen. Aan boord maken militairen nog snel een foto met hun beruchte passagier.

Hebbes! Dairo Antonio Usuga David wordt na zijn arrestatie per helikopter naar de gevangenis gevlogen. Aan boord maken militairen nog snel een foto met hun beruchte passagier.

Paramilitaire organisatie

Op 18-jarige leeftijd had Otoniel zich aangesloten bij het Volksbevrijdingsleger (EPL), een marxistische guerrillabeweging die de activiteiten staakte in 1991. Daarna sloot hij zich aan bij een extreemrechtse paramilitaire organisatie. Maar toen die in 2006 een vredesverdrag met de regering tekende, weigerde hij te ontwapenen. Hij trok daarom dieper in de Colombiaanse criminele onderwereld en zette operaties op in de strategische Golf van Uraba-regio, in het noorden van Colombia. Dat is een belangrijke drugscorridor omringd door de Stille Oceaan en de Caraïbische zee aan weerszijden.

In 2016 zetten de Colombiaanse autoriteiten Operatie Agamemnon op poten om Otoniel te arresteren. Daarbij werden tientallen van zijn luitenants gedood en gevangengenomen. Zijn financiën werden aangepakt en hij werd gedwongen om voortdurend in beweging te zijn, aldus de politie.

Onderduikadressen

Door een netwerk van onderduikadressen op het platteland kon hij jarenlang weerstand bieden tegen het leger. Volgens de Colombiaanse autoriteiten reisde de clanleider enkel te voet of op de rug van een ezel, gebruikte hij geen telefoon en sliep hij nooit langer dan twee opeenvolgende nachten op dezelfde plaats.

Maar de oorlog eiste zijn tol van de voortvluchtige, die zelfs toen hij op de vlucht was erop stond op orthopedische matrassen te slapen om een rugblessure te verlichten. In 2017 liet hij voor het eerst zijn gezicht zien ter gelegenheid van het bezoek van paus Franciscus aan het land. Hij publiceerde een video waarin hij vroeg om zijn groep toestemming te geven de wapens neer te leggen en te demobiliseren als onderdeel van het vredesproces van het land met de veel grotere Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc), maar dat plan werd nooit uitgevoerd.

Familiebedrijf

De Clan van Otoniel was als het ware een familiebedrijf. Zijn partner, Blanca Senobia Madrid Benjumea, stond aan het hoofd van de financiën. Zij werd enkele jaren geleden al aangehouden. Zijn neef, Harlison Usuga, moest de drugroutes naar Centraal Amerika in de gaten houden en had banden met de Mexicaanse drugkartels. Ook hij werd al opgepakt.

Ook konden de Amerikaanse en Colombiaanse politie de zus van Otoniel, Nini Johana Usuga, oppakken. Zij werd aan de Verenigde Staten uitgeleverd en moet terechtstaan voor betrokkenheid bij drugshandel en het witwassen van geld.