Nieuws/Buitenland
760243693
Buitenland

Video leidde tot wereldwijd protest en geweld

Agent Derek Chauvin 22,5 jaar de cel in na dood George Floyd

Derek Chauvin neem het woord in de rechtbank van Minneapolis.

Derek Chauvin neem het woord in de rechtbank van Minneapolis.

Minneapolis (MI) - De inmiddels ontslagen politieagent Derek Chauvin die vorig jaar in de Amerikaanse stad Minneapolis George Floyd doodde, moet 22,5 jaar de cel in. De 45-jarige Derek Chauvin werd in april door een burgerjury al schuldig bevonden aan moord en doodslag. Hij had tot 40 jaar celstraf kunnen krijgen.

Derek Chauvin neem het woord in de rechtbank van Minneapolis.

Derek Chauvin neem het woord in de rechtbank van Minneapolis.

Kort voordat Chauvin (45) van de rechter zijn straf hoorde, condoleerde hij de nabestaanden van Floyd. Hij beloofde ook dat er in de toekomst nieuwe informatie zal zijn. Hij zei te hopen dat het de familie wat „gemoedsrust” zal geven.

De dood van Floyd bij zijn arrestatie vorig jaar mei leidde tot een golf van verontwaardiging, protest en soms zelfs plunderingen. Op videobeelden was te zien hoe Chauvin ruim negen minuten zijn knie op de nek van de op de grond liggende Floyd drukte. Die gaf meerdere malen aan geen adem te krijgen, maar Chauvin stopte niet. Uiteindelijk verloor Floyd het bewustzijn. Het was de aanleiding voor wereldwijde Black Lives Matter-protesten tegen racisme en politiegeweld.

De broer van George, Philonise Floyd, weet zijn tranen in de rechtszaal niet te bedwingen.

De broer van George, Philonise Floyd, weet zijn tranen in de rechtszaal niet te bedwingen.

Verzwarende omstandigheden

Chauvin had nog geen strafblad. Daarom werd aanvankelijk rekening gehouden met een minimum celstraf van 12,5 jaar. De aanklagers wilden 30 jaar. De rechter stelde vorige maand dat er verzwarende omstandigheden zijn. Zo maakte Chauvin misbruik van zijn machtspositie en waren kinderen getuige van de moord.

Tijdens de zitting vrijdag hielden de familieleden van George Floyd een emotioneel pleidooi om Chauvin de maximumstraf te geven. Zelfs zijn 7-jarige dochter Gianni kwam aan het woord in een videoboodschap. „Ik hou van je en ik mis je”, klonk het. „Vroeger aten we allemaal samen voor het slapengaan en hielp je om mijn tanden te poetsen. Nu ben je er niet meer.”

Ook de moeder van Chauvin kwam aan het woord, Carolyn Pawlenty. Ze sprak zich voor het eerst publiekelijk uit over de zaak. „Mijn zoon is gereduceerd tot een racist, harteloos en wreed. Dat klopt niet. Mijn zoon is een goed mens.”

Drie eveneens bij de gewelddadige arrestatie betrokken agenten staan volgend jaar maart terecht voor medeplichtigheid. Chauvin zelf werd vanwege de zaak ontslagen uit het politiekorps van Minneapolis. Hij zit in de streng beveiligde gevangenis van Oak Park Heights en wordt daar afgeschermd van de andere gevangenen.