Nieuws/Binnenland
760433322
Binnenland

Uitgelaten en getest aftellen naar Nederland-Oekraïne

Fans zijn er klaar voor: ’Zo lang naar uitgekeken’

Caroline en Paul zijn dolblij dat ze naar de wedstrijd mogen.

Caroline en Paul zijn dolblij dat ze naar de wedstrijd mogen.

AMSTERDAM - Natuurlijk is er een stuk minder oranje op de Amsterdamse pleinen, maar de hoop en het plezier om de naderende EK-wedstrijd van Oranje tegen Oekraïne is er niet minder om. „We hebben hier zo lang naar uitgekeken. Het is een droom dat het nu echt gaat gebeuren”, aldus die hard Oranjefan Caroline die zondagavond om 21 uur bij de aftrap van de wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA is.

Caroline en Paul zijn dolblij dat ze naar de wedstrijd mogen.

Caroline en Paul zijn dolblij dat ze naar de wedstrijd mogen.

Pleinen zijn lekker vol

Af en toe klinkt gezang over het Rembrandtplein. Krachtig, enthousiast, maar kort. Nee, het staat niet in verhouding tot de beleving voor corona, toen het toeleven en ’indrinken’ voor de voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal de halve stad op z’n kop zette. Maar de terrassen op de pleinen zijn lekker vol en de oranjekleur is duidelijk aanwezig.

„Wij hebben anderhalf jaar geleden echt wel even de hoop verloren met het afzeggen van het EK”, vertellen de voetbalvrienden Jordi, Michel en Jochem, terwijl het eerste biertje met smaak op het terras wordt verorberd. „Op een gegeven moment werd duidelijk dat de wedstrijden naar 2021 zouden worden verschoven, maar dat zou niet in een vol stadion gebeuren. Wij behoorden tot de gelukkigen”, zegt NEC’er Michel. De Nijmegenaar met een brede glimlach: „We zitten alleen niet bij elkaar. Maar ja, dat overleven we wel.”

Oranjefans zijn er helemaal klaar voor.

Oranjefans zijn er helemaal klaar voor.

Marco, een trouwe volger van het Nederlands elftal, heeft als grappige geste zijn Oekraïne-shirt aangetrokken. „Dat heb ik nog overgehouden aan het EK voetbal in Polen en Oekraïne. Het was daar bloedheet. Met de eerste EK-wedstrijd tegen Oekraïne was dit een kans om het nog een keertje aan te trekken. Maar mijn vrienden komen zo, die gaan allemaal in het Oranje.”

’Iedereen heeft ander tijdslot’

Bij alle Oranjefans op het Rembrandtplein is het gesprek van de dag niet alleen de speelwijze van 4-3-3 dan wel 5-3-2 en of er wordt gewonnen of gelijkgespeeld, maar ook hoe lang het straks zal duren om het stadion in te komen. Jochem, eveneens uit Nijmegen: „Iedereen heeft een ander tijdslot. Dus nu zitten we in twijfel. Hoe laat zullen we naar de ArenA gaan. Vijf uur? Zes uur? De wedstrijd begint pas om negen uur. Normaal zouden we er nooit zo vroeg al naartoe gaan.”

Dat probleem heeft ’Oekraïne-fan’ Marco ook al een paar uur op de app. „Mijn vrienden komen zo naar het Rembrandtplein. Ja, dan wordt er natuurlijk wel wat gedronken.”

Lachend: „Wij hebben door het indrinken in het verleden meer volksliederen gemist dan gehaald. Maar nu zijn we serieus in discussie hoe laat we bij de ArenA willen zijn. Want het tijdslot is bij de één een advies en bij de ander meer dwingend. Er staat bij dat het is om geen opstoppingen te krijgen bij het stadion. Ik kan me alleen niet voorstellen dat je straks met een kaartje tegengehouden wordt omdat je te laat voor je tijdslot bent.”

Drukte bij GGD-punten

En ook de verplichte PCR-test is een gesprek aan veel tafeltjes. In Amsterdam proberen sommige voetbalfans er alsnog een te bemachtigen. Dat levert op sommige GGD-punten drukte op. Degenen die nu lekker op het terras zitten, waren zo slim om de test dichter bij huis te halen.

Oranjefans tijdens een coronatest in de RAI voorafgaand aan de voetbalwedstrijd tijdens het EK voetbal van Nederland tegen Oekraine. Omdat de EK-duels in de Johan Cruijff ArenA onder de Fieldlab-evenementen vallen, is dat een voorwaarde van de overheid.

Oranjefans tijdens een coronatest in de RAI voorafgaand aan de voetbalwedstrijd tijdens het EK voetbal van Nederland tegen Oekraine. Omdat de EK-duels in de Johan Cruijff ArenA onder de Fieldlab-evenementen vallen, is dat een voorwaarde van de overheid.

Limburger Jordi: „Vanmorgen om 9 uur stond ik er. Super rustig en dus zo gedaan.” Rotterdammers Paul en Caroline zijn ingeënt, maar ook zij hebben ’s ochtends vroeg vlakbij huis nog een verplichte PCR-test gehaald. Caroline: „Zo gek, ik kan echt bijna geen corona meer krijgen en dan ben je toch weer heel blij als het negatief is. Maar ja, dat komt natuurlijk omdat je zo graag naar die wedstrijd wil.”

Nu kan er eigenlijk niks meer misgaan richting het eerste EK-Oranjeduel. Caroline en Paul hebben een apart pak laten maken voor de duels van het Nederlands elftal, waarvan ze de eerste drie in de Johan Cruijff ArenA in ieder geval gaan bezoeken. Paul: „We hebben er zo verschrikkelijk lang op moeten wachten. Bijzonder dat het nu weer kan. Misschien is het niet helemaal het sfeertje zoals we van vroeger gewend zijn, maar we worden hier al heel erg vrolijk van. Het voelt in ieder geval voor een groot deel weer als vanouds.”