Nieuws/Binnenland
760512376
Binnenland

AIVD deelt dagelijks bakken data met buitenland

Amsterdam - Nederlandse spionnendiensten delen elke dag grote hoeveelheden gegevens met buitenlandse inlichtingendiensten. Dat gaat niet altijd goed, blijkt uit een rapport van de commissie die toezicht houdt op de geheime diensten.

De toezichtscommissie stelt dat de diensten te makkelijk pakketten data naar het buitenland sturen waarvan de inhoud niet voldoende is bekeken. Daardoor is het mogelijk dat privacygevoelige gegevens van Nederlandse burgers bij buitenlandse spionnen belanden. Het doorsluizen van deze ‘ongeëvalueerde’ gegevens is alleen toegestaan met toestemming van de minister, maar dat is niet altijd gebeurd. ,,Dat is onrechtmatig’’, aldus de Commissie op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en haar militaire zusje MIVD houden contact met een beperkt aantal buitenlandse inlichtingendiensten. Met sommige daarvan wordt maar af en toe informatie uitgewisseld, met andere diensten gebeurt dat dagelijks in grote hoeveelheden. De commissie bekeek het verkeer tussen de Nederland en twaalf buitenlandse diensten.

De commissie trekt aan de rem omdat de databerg nog veel groter wordt. ,,Mede door de digitalisering van de samenleving kunnen de AIVD en de MIVD steeds grotere hoeveelheden gegevens verwerven.’’ Die informatie komt bijvoorbeeld uit de zogenoemde ‘Oog-interceptie’, dat is een nieuwe bevoegdheid van de diensten om grote pakketten data te onderscheppen uit internetverkeer van de kabel.