Nieuws/Buitenland
76074241
Buitenland

Trump trekt Amerikaanse afkomst Kamala Harris in twijfel

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn twijfels uitgesproken over de Amerikaanse nationaliteit van de Democratische vicepresidentskandidaat Kamala Harris. „Ik hoorde vandaag dat Kamala Harris niet aan de voorwaarden zou voldoen om kandidaat te zijn voor het vicepresidentschap”, zei Trump tijdens een persconferentie.

Trump reageerde op de vraag van een journalist. Die vroeg de president over een ’claim op sociale media’. Gevraagd of Harris legaal voor het ambt van vice-president op kan gaan, zei Trump dat hij van de twijfel gehoord heeft van een ’zeer getalenteerde advocaat’. „Het is best serieus. Ik had gedacht dat de Democraten dat zouden checken op voorhand.”

Harris, dochter van een Indiase moeder en Jamaicaanse vader, is geboren in de Amerikaanse stad Oakland. Daarmee is ze volgens de wet automatisch een Amerikaans staatsburger.

De Democratische Partij zei op CNN ’niet verbaasd’ te zijn over de opmerkingen van Trump. „We zijn wel verbaasd dat hij er al zo snel na het bekend worden van haar nominatie mee komt”, aldus de Democraten in een reactie.

Trump beweerde jarenlang hetzelfde over voormalig president Barack Obama. Die gaf in 2011 zijn geboortecertificaat vrij om een eind te maken aan de discussie.