Nieuws/Binnenland
760843764
Binnenland

Op hol geslagen kraan gooit containers met gevaarlijke stoffen om

Archiefbeeld ter illustratie.

Archiefbeeld ter illustratie.

ROTTERDAM - Door een fout met een automatisch werkende kraan in de Rotterdamse haven zijn diverse containers omgevallen, waaronder twee met gevaarlijke stoffen. Volgens milieudienst DCMR moeten vijfhonderd containers worden weggehaald om bij de bewuste containers te kunnen komen. Dat wordt een flinke klus.

Archiefbeeld ter illustratie.

Archiefbeeld ter illustratie.

In een van de containers zit triethylaluminium. Dat is een uiterst brandbare stof, die al vlam kan vatten bij blootstelling aan lucht. Het middel wordt gebruikt in de industrie en kan ook worden gebruikt om raketten te ontsteken. Volgens DCMR is geen lekkage vastgesteld. Ook de andere container, die lithiumionbatterijen bevat, is intact en „vormt geen gevaar”, aldus de milieudienst.

Het incident gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag op de ECT Delta Terminal, op de Maasvlakte. Het werk daar zal nog de hele dag gaan duren, verwacht DCMR. Als de containers met gevaarlijke stoffen bereikbaar zijn, gaat de brandweer assisteren met het veiligstellen ervan.

Diverse containers vielen om en werden verschoven toen de onbemande havenkraan „door bleef bewegen.” Hoe dat kon gebeuren is nog niet duidelijk.