Nieuws/Binnenland
761583405
Binnenland

Onderzoekers: ’School Utrechtse moskee lijkt op sekte’

UTRECHT - Het onderwijs dat de Utrechtse AlFitrah-moskee aan kinderen geeft, heeft sektarische trekken. De wereld wordt strak ingedeeld in ’halal’ (toegestaan) of ’haram’ (verboden).

Kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar leren dat ze afstand moeten houden van alles wat niet-islamitisch is en dat ze zelfs ouders, familieleden of vrienden moeten corrigeren als die andersdenkend zijn. Deelnemen aan pretjes op een reguliere school, zoals schoolreisjes en Sinterklaas, wordt actief ontmoedigd.

Dat staat in een rapport dat het Verwey-Jonker Instituut vrijdag heeft gepubliceerd over het onderwijs in de salafistische moskee in Utrecht. Volgens de onderzoekers zet AlFitrah niet actief aan tot radicalisering of geweld. Wel is er sprake van ’emotionele manipulatie’ bij sommigen tot angst en afstand tot de Nederlandse samenleving. „Dit kan weer leiden tot wantrouwen naar democratische instituties en de rechtsstaat.” Bij de moskee gebeuren dingen die op of over de rand van de wet zijn, maken de onderzoekers op uit gesprekken met ingewijden.

In 2016 concludeerde het Verwey-Jonker Instituut nog tot veler verbazing dat er op een pedagogisch verantwoorde manier les werd gegeven.

Criminelen en slachtoffers loverboys

De gemeente Utrecht zit al jaren met AlFitrah in haar maag maar kan er moeilijk grip op krijgen. De stichting richt zich onder meer op criminele jongeren en slachtoffers van loverboys, die vatbaar zijn voor een strenge interpretatie van de islam.

Zo spraken de onderzoekers met een vrijwilligster, een oud-leerling, die zei: „Het klopt wel dat ze radicaal veranderen van slachtoffer van loverboys en prostitué tot een meid die loopt in boerka...”

De VVD in de Utrechtse raad wil binnenkort wederom in gesprek met burgemeester Jan van Zanen en veiligheidsprofessionals over „deze zorgelijke, onwenselijke (niet nieuwe) situatie in Utrecht”, aldus raadslid Queeny Rajkowski.