Nieuws/Binnenland
762074120
Binnenland

Telefoongesprek afgeluisterd

Bekir E. plande vanuit cel bedreigingen John van den Heuvel

Bekir E., de man die vorig jaar december de 16-jarige scholiere Hümeyra in Rotterdam doodschoot, heeft op 11 november in de penitentiaire inrichting in een afgeluisterd telefoongesprek met zijn broer plannen beraamd om misdaadverslaggevers John van den Heuvel en Peter R. de Vries te bedreigen.

E. is inmiddels intern bestraft en op een speciale afdeling voor problematische gedetineerden geplaatst, meldt Peter R. de Vries. Ook is Bekir E. medegedeeld dat er aangifte tegen hem zal worden gedaan.

„Ik vind het vreemd dat dit incident al op 11 november had plaatsgevonden en ik hier nooit over ben ingelicht. Pas toen ik hier zelf naar vroeg, werd ik op de hoogte gesteld”, zegt Telegraaf-misdaadverslaggever John van den Heuvel.

’Slecht gepraat’

Op 11 november telefoneerde Bekir E. met zijn broer en zei toen onder meer: ’Hé broer, weet je... als ik een lange straf krijg dan gaan we op mijn manier die John van den Heuvel bedreigen, want die kankerlijer heeft slecht over mij gepraat. We gaan het op mijn manier doen, broer. En als klap op de vuurpijl gaan we die hazenlip van een Peter R. de Vries bedreigen’.

Justitie heeft deze plannen tot bedreiging als ’ernstig’ omschreven.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft later op woensdag excuses aangeboden aan John van den Heuvel en Peter R. de Vries vanwege het niet informeren over het voornemen van de verdachte om hen te bedreigen. ’Deze uitingen zijn gedaan door een gedetineerde verdachte tijdens een telefoongesprek in een penitentiaire inrichting’, laat het OM in een reactie weten. ’Naar aanleiding van dit gesprek is de verdachte door de penitentiaire inrichting gesanctioneerd en is de verdachte in een ander detentieregime geplaatst. Ten onrechte heeft het Openbaar Ministerie nagelaten betrokkenen hiervan op de hoogte te stellen en dat betreuren wij.’

Talloze aangiftes

Bekir E. (32) schoot Hümeyra vorig jaar op 18 december op klaarlichte dag dood in het fietsenhok op haar school, het Rotterdamse Designcollege. Bekir had twee jaar geleden een relatie met het minderjarige meisje. Toen Hümeyra die verbrak, stalkte en bedreigde hij haar maandenlang. Het meisje deed daarop talloze aangiftes.

E. zegt dat hij het 16-jarige meisje heeft doodgeschoten omdat zij tegen hem ’gelogen heeft over haar leeftijd’.