Nieuws/Binnenland
762465491
Binnenland

Nederlands meisje (11) teruggehaald uit Syrië

Amsterdam - Een 11-jarig meisje met de Nederlandse nationaliteit is vrijdag vanuit Syrië naar Nederland gebracht. Dat bevestigt een woordvoerder van het Rode Kruis aan De Telegraaf. Waar het meisje nu verblijft, is niet bekend.

Het meisje heeft een Nederlandse vader en Syrische moeder. De moeder vertrok enkele jaren geleden met haar dochter naar Syrië. Het is onduidelijk of zij zich bij een terroristische groepering aansloot. De twee zaten in Koerdisch gebied in Syrië, vlakbij de grens met Turkije, en verbleven niet in een detentiekamp.

Het ouderlijk gezag lag echter bij de vader, vertelt de woordvoerder van het Rode Kruis. ,,Toen heeft de vader aan ons gevraagd of wij konden helpen met het opsporen van het meisje en haar konden terugbrengen naar Nederland.” Het Rode Kruis werkt alleen mee aan dat soort verzoeken als alle betrokken partijen toestemming hebben gegeven. De moeder heeft dan ook ingestemd, benadrukt de woordvoerder. Het meisje werd vervolgens door medewerkers van het Rode Kruis opgehaald en vloog via Turkije naar Nederland. Daarbij zijn de autoriteiten ook geïnformeerd. ,,Anders loop je het risico dat ze opgepakt worden.”

De woordvoerder kan niet zeggen waarom de vader erop stond dat zijn dochter terugkwam naar Nederland. Volgens hem was de veiligheid in het gebied in ieder geval niet ‘precair’.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bekend met de terugkeer van het kind. Dit betreft een actie van de vader waardoor het kind Syrië kon verlaten. Nederland heeft de Turkse autoriteiten geïnformeerd over deze zaak.