Nieuws/Buitenland
762830079
Buitenland

Rapport onthult fouten bloedbad Texas: politie had drama kunnen voorkomen

UVALDE - De politie had het bloedbad op een Texaanse basisschool, ongeveer zes weken geleden, kunnen voorkomen. In een deskundigenrapport van de universiteit van Texas, dat woensdag (lokale tijd) is vrijgegeven, staat dat een politieagent de schutter de school in Uvalde zag naderen. Hij vroeg zijn meerdere of hij de man mocht neerschieten, maar die hoorde hem niet of te laat. De agent draaide zich om om nogmaals toestemming te vragen. Maar toen was het al te laat en liep de 18-jarige dader de school binnen.

In het rapport staat dat de buitendeur waardoor de man, die negentien schoolkinderen en twee leraren vermoordde voor de politie hem doodschoot, binnenkwam niet op slot was. Een andere agent reed met zijn wagen met hoge snelheid over de parkeerplaats van de school toen de dader daar rondliep, maar zag hem niet. "Als de politieman langzamer had gereden of zijn wagen op het terrein had geparkeerd en te voet was verdergegaan, had hij de dader misschien gezien", aldus de rapportage.

70 minuten

Sinds de fatale schietpartij is er veel kritiek op de politieagenten en vooral op verantwoordelijk politiechef Pete Arredondo, die al enkele minuten nadat de schutter de school binnenging aanwezig waren. Het duurde zo'n 70 minuten voordat agenten de schutter uiteindelijk confronteerden en hem doodschoten. Arredondo is twee weken geleden met betaald verlof gestuurd. Zaterdag nam hij ontslag als gemeenteraadslid.