Nieuws/Buitenland
763744621
Buitenland

Twee Britse ministers vertrekken uit protest over premier na reeks schandalen

LONDEN - Twee Britse ministers stappen op uit protest over het leiderschap van premier Boris Johnson. Waarnemers spreken over een mokerslag voor de Britse regering, nu twee vooraanstaande partijgenoten van Johnson er de brui aan geven.

Minister van Financiën Rishi Sunak en gezondheidsminister Sajid Javid maakten vrijwel tegelijkertijd bekend te vertrekken. Zij uiten op Twitter felle kritiek op de premier omdat hij niet in staat zou zijn zich aan normen te houden.

Sunak vindt dat het publiek „terecht” mag verwachten dat de overheid „goed, competent en serieus” haar werk doet. In zijn ontslagbrief zegt hij dat zijn opvattingen inmiddels fundamenteel verschillen met die van Johnson. Javid twittert dat hij, net als „veel parlementariërs” en het publiek, het vertrouwen heeft verloren in het vermogen van Johnson om te „regeren in het nationaal belang.”

Reeks schandalen

De 58-jarige premier gaat gebukt onder een reeks schandalen en ligt regelmatig onder vuur, ook in zijn eigen Conservatieve Partij. Hij overleefde onlangs nog een vertrouwensstemming bij de Conservatieven rond de zogenoemde partygate-affaire: verboden regeringsfeestjes in coronatijd.

Het aftreden van de twee ministers volgt na verontschuldigingen van Johnson over het jongste schandaal, waarbij een ex-regeringslid toch een bepaalde baan kreeg hoewel er klachten waren over seksueel wangedrag.

Na het ontslag van Sunak en Javid lieten andere ministers snel weten zich achter de beschadigde premier te scharen. Zo sprak buitenlandminister Liz Truss voor ”100 procent” haar steun uit, meldt de Britse omroep BBC. Maar volgens de sociaaldemocratische oppositieleider Keir Starmer is het duidelijk dat de regering „instort.”