76501
Buitenland

Trump ontvangt Merkel in Witte Huis

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontvangen in het Witte Huis. Het is de eerste keer dat de twee regeringsleiders elkaar ontmoeten en de verwachtingen zijn hooggespannen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag gesproken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Trump ontving haar in het Witte Huis. Volgens Merkel was het „een goede en open eerste uitwisseling van ideeën.”

Het was de eerste keer dat de twee regeringsleiders elkaar ontmoetten en de verwachtingen waren hooggespannen. Merkel werd vriendelijk, maar zakelijk ontvangen door Trump. De bondskanselier kreeg een handdruk om vervolgens naar binnen te gaan. Hoewel het bij Trump meestal anders gaat, was deze handdruk kort.

Op de gezamenlijke persconferentie na afloop van het overleg zei Merkel onder meer dat Duitsland de uitgaven voor defensie gaat verhogen. Eerder had Trump benadrukt dat de NAVO-bondgenoten zich moeten houden aan de verplichting om ten minste 2 procent van hun nationaal inkomen te besteden aan defensie. Merkel beloofde dat daar aan gewerkt gaat worden. Die belofte kon op instemming van Trump rekenen.

De bondskanselier en Trump hadden het ook over handel. Beiden waren het er over eens dat het handelsbeleid fair moet zijn. Trump ontkende dat hij een isolationistische handelspolitiek nastreeft en hij noemde berichten daarover „fake news.”

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Europa staan onder hoogspanning. Trump heeft weinig op met de EU en is vooral bezig met zijn America First-politiek. Merkel daarentegen is pro-Europees en wil graag samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van het klimaat.

In het kielzog van Merkel zijn ook directieleden van onder meer Siemens en BMW meegereisd. Voor die bedrijven zijn de VS een belangrijke afzetmarkt.

Merkel vliegt nog vrijdag weer terug naar Berlijn.