Nieuws/Binnenland
765280038
Binnenland

Eis: ’beroepscrimineel’ moet 51 miljoen terugbetalen

ROTTERDAM - Een 50-jarige man die tot acht jaar cel is veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, moet de staat bijna 51 miljoen euro betalen. Dat eist het Openbaar Ministerie voor de rechtbank in Rotterdam. Het gaat om de ontneming van vermogen dat hij met criminele activiteiten heeft vergaard.

De door de aanklager als „beroepscrimineel” getypeerde man is veroordeeld voor witwassen, het voorbereiden van drugssmokkel en er kan 135 kilo cocaïne in Peru aan hem worden gelinkt. Hij had een bedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten dat zogenaamd auto’s exporteerde, maar volgens het OM puur was opgezet voor het witwassen van crimineel geld.

Het OM telde vijftig bankrekeningen en veertien creditcards van de man, die miljoenen zou hebben betaald aan andere criminelen. Ook investeerde hij miljoenen in vastgoedprojecten in Nederland, Spanje en Nicaragua, terwijl hij tussen 2000 en 2011 geen legale inkomsten had. Het OM telt een eindvermogen van 34 miljoen en betalingen van ruim 16 miljoen, waardoor het eindbedrag uitkomt op 50,8 miljoen euro.

Uitspraak op 3 september.