Nieuws/Buitenland
765531118
Buitenland

’Daad van staatsterrorisme’

Onderzoek naar vliegtuigkaping door Wit-Rusland gestart: passagiers ondervraagd

Het toestel werd gedwongen in Minsk (Wit-Rusland) te landen. De bagage werd doorzocht met honden.

Het toestel werd gedwongen in Minsk (Wit-Rusland) te landen. De bagage werd doorzocht met honden.

VILNIUS - Litouwen is een onderzoek begonnen naar een vliegtuigkaping nadat Wit-Rusland zondag een Ryanair-vliegtuig dwong in Minsk te landen. Het wordt uitgevoerd door de gerechtelijke politie van de EU-lidstaat, tevens lid van de NAVO. De passagiers en de bemanning van het vliegtuig, dat zondagavond uiteindelijk in Vilnius aankwam, zullen worden ondervraagd.

Het toestel werd gedwongen in Minsk (Wit-Rusland) te landen. De bagage werd doorzocht met honden.

Het toestel werd gedwongen in Minsk (Wit-Rusland) te landen. De bagage werd doorzocht met honden.

„We verwachten ook dat ze meewerken met de wetshandhavers en onze ambtenaren alle informatie geven die ze hebben”, zei premier Ingrida Simonyte volgens het Baltische persagentschap BNS na een ontmoeting met passagiers op de luchthaven van Vilnius. „We hopen dat de mensen vanavond zo snel mogelijk naar huis mogen, want we begrijpen dat iedereen moe is.”

De Europese Unie heeft opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar de noodlanding van een Ryanair-vliegtuig in Minsk, waar een tegenstander van de Wit-Russische regering werd gearresteerd.

„Door deze dwangmaatregel hebben de Wit-Russische autoriteiten de veiligheid van de passagiers en de bemanning in gevaar gebracht. Er moet een internationaal onderzoek naar dit incident worden uitgevoerd”, zei Josep Borrell, de EU-beleidschef voor het buitenlands beleid. De EU-leiders zullen tijdens een top die maandagavond in Brussel begint, aanvullende sancties tegen Wit-Rusland bespreken.

Journalist en blogger opgepakt

Het vliegtuig, dat vanuit Athene op weg was naar Vilnius, werd geëscorteerd door een gevechtstoestel van de Wit-Russische luchtmacht en gedwongen in de hoofdstad Minsk te landen. Naar verluidt heeft de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko persoonlijk het bevel gegeven om het toestel aan de grond te zetten. Onder de meer dan honderd passagiers aan boord van het Ryanair-vliegtuig bevond zich de 26-jarige journalist en blogger Roman Protasevitsj, een belangrijk kopstuk van de oppositie die in ballingschap verbleef en in Wit-Rusland de doodstraf riskeert. Hij werd zondag in Minsk opgepakt.

De Litouwse regering heeft de omleiding van het vliegtuig scherp veroordeeld en het een „daad van staatsterrorisme” genoemd, gericht tegen de veiligheid van burgers van de EU en andere landen. Vilnius zei met internationale partners te zullen samenwerken om het luchtruim van Wit-Rusland te sluiten voor internationale vluchten.

De Amerikaanse regering veroordeelt met klem het aan de grond zetten van een Ryanair-vlucht door Wit-Rusland en de arrestatie van Protasevitsj. De VS roepen op tot een snelle bijeenkomst van een internationale burgerluchtvaartgroep om zich over de kwestie te buigen.

’Schokkende daad’

De Amerikaanse minister Anthony Blinken van Buitenlandse Zaken eiste de onmiddellijke vrijlating van Protasevitsj en zei dat deze „schokkende daad van het regime van Loekasjenko het leven van meer dan 120 passagiers, onder wie Amerikaanse burgers, in gevaar heeft gebracht.”

Blinken zei in een verklaring dat de Verenigde Staten de „vroegst mogelijke bijeenkomst van de Raad van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie steunen om deze gebeurtenissen tegen het licht te houden.”