Nieuws/Buitenland
76599
Buitenland

Merkel belooft Trump meer geld voor defensie

WASHINGTON - Bondkanselier Angela Merkel heeft vrijdag in Washington gezegd meer geld uit te trekken voor defensie. Merkel was in Washington voor overleg met president Donald Trump. Die heeft eerder gezegd dat de NAVO-bondgenoten meer moeten uitgeven aan defensie.

De NAVO-bondgenoten hebben in 2014 afgesproken om ten minste 2 procent van hun nationaal inkomen te besteden aan defensie. Destijds voldeden slechts 5 van de 28 NAVO-lidstaten aan deze eis. Duitsland hoorde daar, net als Nederland, niet toe. Merkel beloofde dat Duitsland, dat nu 1,2 procent van het nationaal inkomen aan defensie uitgeeft, daar aan gaat werken. Die belofte kon op instemming van Trump rekenen. Aan het einde van het jaar moet er bovendien een plan liggen waarin de NAVO-lidstaten duidelijk maken hoe het doel van 2 procent gehaald gaat worden.

Merkel noemde het gesprek met Trump „een goede en open eerste uitwisseling van ideeën.” Het was de eerste keer dat de twee regeringsleiders elkaar ontmoetten. De bondskanselier en Trump hadden het niet alleen over defensie, maar ook over handel. Beiden waren het er over eens dat het handelsbeleid fair moet zijn. Trump ontkende dat hij een isolationistische handelspolitiek nastreeft en hij noemde berichten daarover „fake news.”