Nieuws/Buitenland
76668854
Buitenland

Zoekactie naar drie vermiste bergbeklimmers op K2

Tenten in het basiskamp op K2.

Tenten in het basiskamp op K2.

ISLAMABAD - De reddingsdiensten van Pakistan zijn op zoek naar drie bergbeklimmers die zaterdag vermist raakten tijdens hun beklimming van de K2, de op een na hoogste bergtop ter wereld, na de Mount Everest.

Tenten in het basiskamp op K2.

Tenten in het basiskamp op K2.

De drie vermiste alpinisten komen uit IJsland, Chili en Pakistan. Ze verloren vrijdag het contact met hun ondersteuningsteam in het basiskamp. Een dag later werden ze na het verder uitblijven van contact opgegeven als vermist.

Ali Sadpara, de Pakistaanse klimmer, geldt als een held in eigen land. Hij is de eerste Pakistaan die zeven bergen hoger dan achtduizend meter bedwong. Duizenden mensen onder wie beroemdheden, politici en leden van de Pakistaanse regering, uiten op sociale media hun hoop dat Sadpara veilig terugkeert.

Moeilijke klim

Met helikopters wordt naar het drietal gezocht, lieten overheidsfunctionarissen weten. Ook is door bergbeklimmers ter plaatse een zoekactie opgezet bij de K2, die bij de grens tussen Pakistan en China ligt. De berg staat te boek als een van ’s wereld moeilijkste beklimmingen. Vorige maand wist een tienkoppig team klimmers uit Nepal voor het eerst de top in de winter te bereiken.