Nieuws/Binnenland
766773982
Binnenland

Kans op gladheid door vorst na kletsnatte maandag

Amsterdam - In de nacht van maandag op dinsdag kan op sommige plaatsen glad worden door bevriezing van natte wegen. Na een kletsnatte maandag gaat het op veel plaatsen een graadje vriezen. Vooral in het midden, zuiden en oosten van het land is het oppassen. Vooral op bruggen en viaducten waar niet wordt gestrooid kan het in de ochtend spekglad zijn.

Daarvoor waarschuwt Weeronline. Na een dag met veel regen klaart het vanavond geleidelijk op. In het zuidoosten zakt het kwik tussen de 0 en -2 graden. In het westen en noorden blijft de temperatuur op veel plaatsen net iets boven het vriespunt. Plaatselijk kan mist ontstaan.

Bevriezings- en condensatiegladheid

Wegen worden glad als de temperatuur van de weg onder het vriespunt zakt en er vocht aanwezig is. Door de regen van vandaag zullen de meeste wegen nat zijn en dus direct glad worden als de temperatuur van het wegdek onder nul komt.

Wegen die snel opdrogen, bijvoorbeeld ZOAB-wegen, maken minder kans op gladheid door bevriezing. Toch kunnen deze wegen vannacht ook glad worden als vocht uit de mistige lucht neerslaat op het koude wegdek en bevriest. Kans op deze condensatiegladheid is er vannacht vooral bij bruggen en viaducten.

Komende dagen

De komende dagen blijft het overwegend droog, maar is het wel behoorlijk koud decemberweer met temperaturen tussen de 2-5 graden en in de nachten op veel plaatsen lichte vorst. Doordat de wegen veelal droog de nacht ingaan is de kans op grootschalige gladheid kleiner dan komende nacht. Lokale gladheid, vooral op bruggen en viaducten, is echter zeker tot zaterdag elke nacht mogelijk.