Nieuws/Binnenland
766983253
Binnenland

Rechter: misbruikrapport Jehova’s mag openbaar

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Utrecht - Het veelbesproken rapport over seksueel misbruik binnen de Jehova’s Getuigen mag openbaar worden gemaakt. Dat heeft de rechter in Utrecht vanmiddag besloten.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

De Universiteit Utrecht deed afgelopen jaar onderzoek naar misbruik binnen het genootschap. Aanleiding waren verhalen van slachtoffers die vertelden dat misbruik stelselmatig intern wordt afgedaan: buiten justitie om. De Utrechtse onderzoekers wilden deze praktijk in kaart brengen.

Kort geding

Het kerkgenootschap tekende dinsdag in een kort geding bezwaar aan tegen openbaarmaking van het onderzoeksrapport, omdat zij het oneens zijn met de inhoud. Maar daar gaat de rechter niet in mee.

De onderzoekers zijn uiterst kritisch, meldde het AD vanochtend, op basis van de dagvaarding van het kort geding. Jehova’s Getuigen hebben een ernstig probleem wat betreft seksueel misbruik en melden beschuldigingen daarover niet of met tegenzin aan de politie.

Gesloten cultuur

Een slachtoffer vertelde eerder aan deze krant dat de gesloten cultuur binnen het genootschap ’een paradijs voor pedofielen’ is. Hadassah Wiersma vertelde dat ze op jonge leeftijd was misbruikt door haar oom en tante die ook Jehova’s waren, maar ze werd door de kerkleiding onder druk gezet haar mond te houden. De zaak werd volgens Hadassah intern afgedaan.

"Tot op de dag van vandaag hebben de Jehova’s mij het gevoel gegeven dat ik een dader ben in plaats van een slachtoffer"

„Tot op de dag van vandaag hebben de Jehova’s mij het gevoel gegeven dat ik een dader ben in plaats van een slachtoffer.” Ze hoopt maar een ding: dat de beslotenheid wordt doorbroken. Wiersma deed dertig jaar geleden aangifte, maar wegens gebrek aan bewijs kwam het nooit voor de rechter.

Het onderzoek naar seksueel misbruik was een wens van de Tweede Kamer. Het rapport zou eigenlijk donderdagmiddag aan het parlement worden aangeboden.