Nieuws/Buitenland
767900617
Buitenland

Nieuwe bosbranden in toeristisch gebied Griekenland

De Acropolis in Athene is in rook gehuld.

De Acropolis in Athene is in rook gehuld.

ATHENE - In Griekenland en op het mediterrane eiland Cyprus houden bosbranden al dagenlang mensen in spanning. Na weken van droogte en sterke wind braken dinsdag voor de derde opeenvolgende dag talloze bosbranden uit. Het ergst was de situatie op het Griekse eiland Evia en in de regio rond de stad Thebe ten noorden van de Griekse hoofdstad Athene, zei de brandweer.

De Acropolis in Athene is in rook gehuld.

De Acropolis in Athene is in rook gehuld.

Er waren ook branden op het toeristeneiland Thassos en in het westen van Griekenland. In de nacht van maandag op dinsdag woedde tevens een brand op Cyprus ten noorden van de havenstad Limassol, die populair is bij toeristen. In het weekend had een grote brand grote delen van het toeristeneiland Elafonissos verwoest.

De Griekse brandweer zei dat zij in de afgelopen drie dagen 182 keer was uitgerukt om branden te blussen. Meer dan 120 brandweerlieden, geholpen door helikopters en andere vliegtuigen, vochten tegen de brand op Evia, het op een na grootste eiland van het land, waar al een klooster was geëvacueerd. Het vuur produceerde dikke rook die de hoofdstad Athene ongeveer 110 kilometer verder bereikte.

Ook werden dinsdag honderden dorpsbewoners uit Kontodespoti, Makrymalli en Stavros op Evia geëvacueerd. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis onderbrak zijn vakantie op Kreta in verband met de branden.