Nieuws/Binnenland
768011
Binnenland

Michael P. wordt donderdag voorgeleid

UTRECHT - De 27-jarige verdachte in de vermissingszaak van Anne Faber wordt donderdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die bepaalt of Michael P. vast moet blijven zitten. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van betrokkenheid bij haar vermissing.

P. is maandag opgepakt. Hij verbleef in forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn om zich voor te bereiden op geleidelijke terugkeer in de maatschappij. „De gangen van de man van de afgelopen periode worden nagegaan, er worden getuigen gehoord, camerabeelden uitgekeken en tips onderzocht. Verder vindt er telefonie- en sporenonderzoek plaats”, laat het OM weten.

Onder meer bij de kliniek is gezocht naar de 25-jarige studente uit Utrecht. Zij verdween bijna twee weken geleden tijdens een fietstocht in de regio. Spullen van haar zijn inmiddels teruggevonden, maar de vrouw zelf is nog altijd spoorloos.

Geen tbs

De verdachte werd in 2012 door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot een celstraf van elf jaar. Hij had in 2010 in Nijkerk twee meisjes van zestien en zeventien jaar op „nietsontziende wijze” verkracht. Hij gebruikte daarbij geweld en bedreigde de meisjes met een nepwapen. De straf gold ook voor afpersingen, (poging tot) diefstal met geweld en verboden wapenbezit. Daarnaast moest hij ook nog een jaar van de oude straf uitzitten.

Aanvankelijk kreeg P. in 2011 van de rechtbank in Arnhem een maximale celstraf van zestien jaar opgelegd. De verdachte had die straf aangevochten. Omdat hij niet meewerkte aan psychiatrisch onderzoek, is geen tbs opgelegd.