Nieuws/Binnenland
76829
Binnenland

Turkse haatkrant verspreid in Europees Parlement

Brussel - De Engelstalige editie van de krant Daily Sabah, een spreekbuis van de Turkse regering, wordt in de gangen van het Europees Parlement in Brussel neergelegd bij de kantoren van Europarlementariërs. Niemand weet wie daarvoor verantwoordelijk is. Het CDA wil actie ondernemen.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers vraagt voorzitter van het parlement Antonio Tajani in een brief te onderzoeken wie daar achter zit en het vervolgens te verbieden. Hij spreekt in zijn schrijven aan de Italiaan van een Turkse campagne van “angst en intimidatie” waaraan de Daily Sabah meewerkt.

Lenaers stelt de vrijheid van pers hoog in het vaandel te hebben, maar omdat deze krant slechts een klakkeloze spreekbuis is van president Erdogan gaat die vlieger niet op.

Deze week trok in Rotterdam CDA-raadslid Turan Yazir zich (tijdelijk) terug na bedreigingen uit de Turkse gemeenschap. In de Daily Sabah is hij zwartgemaakt. Hij zou banden hebben met de Gülen-beweging en willens en wetens samenwerken “met de fascisten in Nederland”, schreef de Daily Sabah.

De krant heeft deze week flink uitgehaald naar Nederland. Onder andere een twitterende Peter R. De Vries wordt aangehaald als vriend van de Turkse zaak.

De Turkse vertegenwoordiging bij de EU kon geen reactie geven.

De Turkse krant Günes plaatste overigens vrijdag een foto op de voorpagina van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in SS-uniform, een Hitler-snor en omgeven door swastika’s. De kop bij de foto luidde: ’Een vrouwelijke Hitler’.