Nieuws/Buitenland
769741
Buitenland

Premier Catalonië krijgt 5 dagen de tijd

MADRID - De Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft vijf dagen om uit te leggen of hij dinsdagavond nu wel of niet de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen. Mocht hij dat wel hebben gedaan, dan grijpt de centrale regering van Spanje in en wordt Puigdemont waarschijnlijk opgepakt en wordt Catalonië enige tijd vanuit Madrid geregeerd, kondigde ze aan.

Spaanse media meldden woensdag dat de regering de separatist Puigdemont tot maandag de tijd geeft ,,om terug te keren naar de grondwettelijke orde''. De regering zou dan tot donderdag 19 oktober de tijd nemen om het antwoord van Puigdemont te analyseren. Als dat net zo onduidelijk is als de rede van Puigdemont dinsdagavond in het parlement, is daar volgens waarnemers tijd voor nodig.

Puigdemont zou volgens zijn fel separatistische aanhang dinsdagavond feestelijk de onafhankelijkheid uitroepen. Maar de Catalaanse regeringsleider schoof dat in zijn rede voor zich uit. Hij vroeg uiteindelijk om een mandaat om dat te mogen doen. En toen wilde hij ook de inwerkingtreding van zo'n verklaring opschorten, omdat er vóór de feitelijke onafhankelijkheid toch eerst dialoog met Madrid zou moeten komen.