Nieuws/Binnenland
770234
Binnenland

Rutte verdedigt btw-verhoging

Etten-Leur - Premier Rutte verdedigt de btw-verhoging van 6 naar 9 procent. „Het geld gaat helemaal terug in de vorm van een verlaging van de inkomstenbelasting. Iedereen gaat er dus op vooruit.”

De VVD-leider reageert hiermee op het aangekondigde offensief dat GroenLinks, SP en de PvdA zijn gestart tegen de verhoging van de btw. Ze willen samen met een aantal belangenclubs mensen mobiliseren om een vuist te maken tegen hogere belasting op boodschappen, medicijnen, boeken, kranten en uitstapjes.

Lastenverzwaring bedrijven

De drie linkse oppositiepartijen koppelen de btw-verhoging aan de lastenverlichting voor bedrijven. „Dat is echt linkse retoriek en dat weten ze ook. De bedrijven krijgen per saldo zelfs een hele kleine lastenverzwaring”, stelt Rutte. „Die moeten terecht heel veel gaan bijdragen aan de vergroening en dat geven we terug door een aantal belastingverlagingen.”

De premier vindt dat de linkse partijen „het hele verhaal” moeten vertellen. „Die verhoging gaat een op een terug met verlaging van de inkomstenbelasting. Als je alleen de btw-verhoging invoert zou ik de opstand steunen.”