Nieuws/Buitenland
770542
Buitenland

Bloomberg geeft opnieuw miljoenen voor milieu

WASHINGTON - De Amerikaanse miljardair Michael Bloomberg heeft nog eens 64 miljoen dollar (54 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor milieubescherming. De voormalig burgemeester van New York deed dat als reactie op het besluit van de regering-Trump een begin te maken met het uitgummen van het klimaatprogramma van Barack Obama.

Scott Pruitt, de chef van het nationaal milieuagentschap EPA, gaf dinsdag de aanzet tot afschaffing van het 'Clean Power Plan', dat ten doel heeft de uitstoot van kooldioxide door onder meer kolencentrales drastisch te verminderen. Pruitt, die evenals president Trump niet zo gelooft in klimaatverandering door menselijk toedoen, verklaarde ,,de oorlog tegen steenkool'' voor beëindigd.

Bloomberg zei woensdag dat de strijd tegen kolen de verantwoordelijkheid is van heel veel verontruste Amerikanen, die niet langer vergiftigd willen worden door de verbranding van fossiele brandstoffen. Washington kan volgens hem geen eind maken aan die strijd.

Bloomberg heeft naar eigen zeggen al zo'n 100 miljoen gespendeerd aan de goede zaak. Hij is een royaal sponsor van de Sierra Club, de oudste en grootste milieubeschermingsorganisatie van de VS.