Nieuws/Buitenland
770987669
Buitenland

Trump haalt uit naar legerofficier die tegen hem getuigde

Alexander Vindman, afgelopen jaar, toen hij een getuigenis aflegde.

Alexander Vindman, afgelopen jaar, toen hij een getuigenis aflegde.

WASHINGTON - De Amerikaanse president Trump heeft publiekelijk uitgehaald naar legerofficier Alexander Vindman. De luitenant-kolonel werd vrijdag ontslagen uit de Nationale Veiligheidsraad. Vindman had tijdens de afzettingsprocedure tegen de president een getuigenis afgelegd tegenover het Huis van Afgevaardigden. Hij deed dat overigens niet op eigen initiatief: het Huis had hem gedagvaard.

Alexander Vindman, afgelopen jaar, toen hij een getuigenis aflegde.

Alexander Vindman, afgelopen jaar, toen hij een getuigenis aflegde.

De advocaat van de ontslagen officier zei vrijdag dat Vindman weg moet „omdat hij de waarheid sprak.” Trump ging via Twitter op de zaak in. Hij schreef dat Vindman „zeer ongehoorzaam was” en de inhoud van zijn „perfecte telefoontjes incorrect heeft gerapporteerd.” De president twitterde verder dat Vindman een „afgrijselijke beoordeling” van zijn superieur heeft gekregen wegens „beoordelingsfouten en het lekken van informatie.”

In het verhoor had Vindman onder meer verklaard dat hij „zijn oren niet kon geloven” toen hij hoorde dat Trump zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski tijdens een telefoongesprek vroeg een onderzoek in te stellen naar zijn Democratische rivaal Joe Biden.

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi reageert furieus op het ontslag van de officier. Ze noemt het „schandelijk” en „een schaamteloze wraakactie, die de president zijn angst voor de waarheid aantoont.” Wat Pelosi betreft gaat Vindman, een gedecoreerd militair, „de geschiedenis in als een Amerikaanse held.”

Vrijspraak

De Amerikaanse Senaat, waarin de Republikeinen in de meerderheid zijn, sprak Trump woensdag vrij van machtsmisbruik en het hinderen van het onderzoek tegen hem. Sindsdien zijn meerdere functionarissen ontslagen, zo ook de Amerikaanse ambassadeur voor de Europese Unie, Gordon Sondland. Ook hij had een verklaring afgelegd in het Huis.