Nieuws/Binnenland
772953331
Binnenland

Nederlander gearresteerd in Australië na miljoenenfraude

AYR - Een 22-jarige Nederlander wordt in Australië verdacht van betrokkenheid bij een miljoenenfraude en moet deze week voorkomen. De jonge twintiger werd vorig jaar opgepakt in de stad Ayr, in de deelstaat Queensland.

Dat melden media ’Down Under’. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten niet bekend te zijn met de kwestie. „Er is in ieder geval geen verzoek voor consulaire bijstand gedaan”, voegt een woordvoerster toe.

De Australische federale politie (AFP) arresteerde onze landgenoot vanwege zijn vermeende rol in een katvangersnetwerk dat ervan verdacht wordt meer dan 3,5 miljoen dollar wit te hebben witgewassen nadat het geld eerder werd gestolen van Australische bankrekeningen, aldus media in het land.

Malware

De AFP startte begin vorig jaar een onderzoek naar malware – schadelijke software om gevoelige informatie te verzamelen – gericht op bankrekeninghouders in Australië en daarbuiten, en gaat ervan uit dat een cybercriminaliteitssyndicaat ervoor verantwoordelijk.

Die malware werd gebruikt om bankrekeninggegevens te stelen en zo rekeningen van slachtoffers te kunnen plunderen. Het syndicaat gebruikte vervolgens de katvangers om het gestolen geld naar het buitenland weg te sluizen.

Rechercheurs volgden het geldspoor van een slachtoffer, en dat leidde naar een rekening van de destijds nog 21-jarige Nederlander. Hij werd aangehouden in Queensland, een deelstaat in het noordoosten van het land. De Nederlander werd op borgtocht vrijgelaten na zijn arrestatie en wordt deze week voorgeleid in de rechtbank in Ayr.

Bitcoin

Uit onderzoek bleek dat de man in één geval 18.000 Australische dollar – bijna 11.500 euro – aan gestolen geld op zijn bankrekening had gekregen. Hij zou een commissie van vijf procent hebben aangenomen en contant geld hebben opgenomen. Vervolgens zette hij het geld om naar Bitcoin via een Bitcoin-geldautomaat in Sydney voordat hij het wegsluisde.

Agenten voerden een huiszoekingsbevel uit en arresteerden de jonge twintiger op 16 december vorig jaar toen hij het politiebureau van Ayr bezocht voor een niet-gerelateerde kwestie. Hij kan twee jaar in de gevangenis belanden als hij schuldig wordt bevonden.

Wat cybercrime-officier Chris Goldsmid betreft moet deze vorm van criminaliteit streng worden bestraft. „Zo’n katvanger steelt van hardwerkende Australiërs en zal dan ook merken dat de wet hard is in dat geval”, gaf hij aan in Australische media.