Nieuws/Binnenland

Dijsselbloem houdt riant inkomen

Door Inge Lengton en Ruud Mikkers

Jeroen Dijsselbloem hoeft niet op een houtje te bijten.

Jeroen Dijsselbloem hoeft niet op een houtje te bijten.

Den Haag - Na zijn afscheid uit de Haagse politiek hoeft Jeroen Dijsselbloem niet op een houtje te bijten. Als voorzitter van de Eurogroep – een deeltijdbaan - blijft hij nog drie maanden aan voor een salaris van ongeveer 14.500 euro bruto per maand.

Jeroen Dijsselbloem hoeft niet op een houtje te bijten.

Jeroen Dijsselbloem hoeft niet op een houtje te bijten.

Dat bevestigt zijn woordvoerder. Nu hij nog demissionair minister is, is het voorzitterschap een onbetaalde bijbaan, waarvoor alleen onkosten worden vergoed voor bijvoorbeeld reizen. Afgesproken is dat Dijsselbloem in dezelfde schaal gaat vallen als Klaus Regling, de Duitse baas van het Europese noodfonds ESM. Die staat voor ruim drie ton op de loonlijst.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib is teleurgesteld dat haar partijgenoot nu al weer opstapt.

Amper zeven maanden na de verkiezingen zegt de PvdA’er niet genoeg ’vuurkracht’ te voelen, om voor zijn partij in de oppositiebankjes te kruipen. „Ik heb al eerder gezegd dat ik vind dat volksvertegenwoordigers hun termijn vol zouden moeten maken”, verzucht Arib, licht gegeneerd. „Dat geldt ook voor Jeroen. Maar iedereen maakt zijn eigen afwegingen.”

Dat Dijsselbloem stopt als parlementariër, lijkt niet te stroken met de Erecode die alle PvdA’ers moeten ondertekenen als ze voor hun partij op de kieslijst willen. „Kiezers geven voor een vastgestelde termijn het vertrouwen aan een volksvertegenwoordiger”, staat in het document. „We gaan daar niet luchthartig mee om.”

Voor de verkiezingen stelde Dijsselbloem nog dat hij zich ’met volle overtuiging’ voor zijn partij kandidaat had gesteld. „Je tekent bij om de komende jaren beschikbaar te zijn voor de Nederlandse politiek.” De PvdA’er kreeg meer dan 51.000 voorkeurstemmen. „Kiezersbedrog?”, zegt hij inmiddels. „Ik hoop niet dat mijn kiezers dat zo ervaren.”

Lees meer over

clbamsterdam
12 okt. 2017 13:46

In elk geval goed dat Dijsselbloem niet dubbel betaald wordt zolang hij minister is. Daarna blijft hij nog drie maanden voorzitter van de Euro-groep, dus uiteraard wordt hij dan wel daarvoor betaald. Waarom zouden we dit “nieuws“ moeten vinden? Belangrijker is: waarschijnlijk heeft niemand zoveel gedaan als Dijsselbloem om Nederland uit de crisis te halen. Laten we hopen dat hij nog eens terugkomt!

ptau
12 okt. 2017 12:47

Dat kun je verwachten van een man die ook al loog over zijn cv en daar niet op werd afgerekend.

arentius
12 okt. 2017 12:37

In de kamer krijgt hij sowieso zijn minister salaris nog enige tijd, en hij houdt dat sowieso als wachtgeld, ook als hij zelf opstapt en ook als hij een onbetaalde baan of vrijwilligerswerk zou gaan doen... Ik zal hem herinneren als draaikont en leugenaar die Nederland voor honderden miljoenen heeft benadeeld door de EU naheffing klakkeloos te accepteren, door de NS topman een afkoopsom toe te staan, de man die wist van ABN bonussen maar doodleuk loog dat hij niet op de hoogte was. Uitstekende kwalificaties voor een minister, maar of hij in NL nog aan de bak komt? Bij de EU wellicht....

Michel Banen
12 okt. 2017 12:01

Tja, met dat salaris voor een deeltiijdbaan (!!!). Ik werd hard in de zorg, fulltime, voor zo'n € 2300 netto inclusief reiskostenvergoeding en onregelmatigheidstoeslag....

s.hiemstravanegten
12 okt. 2017 11:24

Alle ratten verlaten het zinkende schip, ik had niet anders verwacht.

walco
12 okt. 2017 11:15

164.000 euro per jaar + alle onkostenvergoedingen en mogelijk ook nog vergoedingen uit andere bronnen , niet slecht voor een PvdA lid . Maar er zijn er hem al zoveel voorgegaan uit de PvdA dat het allemaal heel normaal geworden is , kijk maar naar Pronk-Hefkens-Kok-v.Dam-D'Acona-Rottenberger zij allen waren fervente tegenstanders van alles wat zweemde naar autoriteit of kapitaal en wilde ook de inkomens nivelleren , en zie nu enkele jaren later zij allen zijn welgestelde plutocraten geworden met kaptale huizen invloedrijke posities en torenhoge inkomens ( niks Balkenende norm ) ze hebben niet alleen onze samenleving in alle sectoren schade toegebracht , maar ze hebben zelfs hun eigen progressieve principes verraden , wel hard schreeuwen dat exorbitante zelfverrijking gestopt moet worden maar zelf je zakken vullen tot het gaatje . Dus het klopt , links lullen en rechts je zakken vullen !!!!!