Nieuws/Binnenland
773289
Binnenland

Dijsselbloem houdt riant inkomen

Jeroen Dijsselbloem hoeft niet op een houtje te bijten.

Jeroen Dijsselbloem hoeft niet op een houtje te bijten.

Den Haag - Na zijn afscheid uit de Haagse politiek hoeft Jeroen Dijsselbloem niet op een houtje te bijten. Als voorzitter van de Eurogroep – een deeltijdbaan - blijft hij nog drie maanden aan voor een salaris van ongeveer 14.500 euro bruto per maand.

Jeroen Dijsselbloem hoeft niet op een houtje te bijten.

Jeroen Dijsselbloem hoeft niet op een houtje te bijten.

Dat bevestigt zijn woordvoerder. Nu hij nog demissionair minister is, is het voorzitterschap een onbetaalde bijbaan, waarvoor alleen onkosten worden vergoed voor bijvoorbeeld reizen. Afgesproken is dat Dijsselbloem in dezelfde schaal gaat vallen als Klaus Regling, de Duitse baas van het Europese noodfonds ESM. Die staat voor ruim drie ton op de loonlijst.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib is teleurgesteld dat haar partijgenoot nu al weer opstapt.

Amper zeven maanden na de verkiezingen zegt de PvdA’er niet genoeg ’vuurkracht’ te voelen, om voor zijn partij in de oppositiebankjes te kruipen. „Ik heb al eerder gezegd dat ik vind dat volksvertegenwoordigers hun termijn vol zouden moeten maken”, verzucht Arib, licht gegeneerd. „Dat geldt ook voor Jeroen. Maar iedereen maakt zijn eigen afwegingen.”

Dat Dijsselbloem stopt als parlementariër, lijkt niet te stroken met de Erecode die alle PvdA’ers moeten ondertekenen als ze voor hun partij op de kieslijst willen. „Kiezers geven voor een vastgestelde termijn het vertrouwen aan een volksvertegenwoordiger”, staat in het document. „We gaan daar niet luchthartig mee om.”

Voor de verkiezingen stelde Dijsselbloem nog dat hij zich ’met volle overtuiging’ voor zijn partij kandidaat had gesteld. „Je tekent bij om de komende jaren beschikbaar te zijn voor de Nederlandse politiek.” De PvdA’er kreeg meer dan 51.000 voorkeurstemmen. „Kiezersbedrog?”, zegt hij inmiddels. „Ik hoop niet dat mijn kiezers dat zo ervaren.”