Nieuws/Buitenland
774544706
Buitenland

’Wanted’ door dood generaal Soleimani

Iraanse media: arrestatiebevel tegen Donald Trump

Donald Trump speelt afgelopen zaterdag golf.

Donald Trump speelt afgelopen zaterdag golf.

TEHERAN - Iran heeft een officieel arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt het Iraanse persbureau Fars News Agency. De Verenigde Staten hebben er inmiddels op gereageerd.

Donald Trump speelt afgelopen zaterdag golf.

Donald Trump speelt afgelopen zaterdag golf.

Trump wordt verdacht van verantwoordelijkheid bij de moordaanslag op generaal Qassem Soleimani, die werd uitgeschakeld op een moment dat de spanningen tussen beide landen hoog opliepen. Ook Interpol wordt ingeschakeld.

Iran zou Trump willen vervolgen zodra zijn termijn als president afloopt. Vijfendertig andere politici en kopstukken ’uit de Verenigde Staten en andere landen’ staan ook op de lijst.

„36 mensen die betrokken waren bij de moord van Soleimani, inclusief de politici en militaire leiders van de VS en andere overheden, zijn geïdentificeerd. Tegen hen is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Ook zijn red alerts aangevraagd bij Interpol”, aldus hoofdaanklager in Teheran Ali Alqasi Mehr.

Aanslag Soleimani

Soleimani was een topfiguur in Iran. Hij was commandant van de al-Quds-eenheid, de buitenlandse tak van de gevreesde Iraanse Revolutionaire Garde, en daarmee de belangrijkste militaire- en inlichtingenofficier. Ook was hij persoonlijk bevriend met ayatollah Ali Khamenei. De VS houdt hem verantwoordelijk voor talloze dodelijke aanslagen.

Bij de aanslag op Soleimani, op 3 januari dit jaar, vielen nog tien andere slachtoffers.

VS: dit is een stunt

De Iran-gezant van de VS noemde het uitvaardigen van de arrestatiebevelen een politieke stunt. "Dit is politiek gemotiveerd. Dit heeft niets te maken met de nationale veiligheid, internationale vrede of het bevorderen van stabiliteit", zei Brian Hook. "Dit is een propagandastunt die door niemand serieus zal worden genomen."