Nieuws/Buitenland
775058423
Buitenland

Greta Thunberg noemt klimaattop Glasgow een mislukking

GLASGOW - De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft vrijdag in Glasgow gesteld dat de klimaattop COP26 nu al een mislukking is. Ze zei dat COP26 is verworden tot een ’pr-evenement’ waar leiders mooie toespraken houden en mooie toezeggingen doen.

Achter de schermen weigeren de leiders van noordelijke landen om in actie te komen, aldus Thunberg in een toespraak voor duizenden jongeren. Volgens de klimaatactiviste doen de wereldmachten niets aan de klimaatverandering. „Maar ze kunnen ons niet negeren”, zei ze.

De klimaatactiviste stelde dat er nog steeds niet wordt geluisterd naar de mensen die het hardst worden getroffen door de klimaatverandering. „Maar de feiten liegen niet”, aldus Thunberg. Om ervoor te zorgen dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad, moet de samenleving fundamenteel veranderen, waarschuwde de klimaatactiviste. Ze noemde dit het resultaat van het steeds weer falen van wereldleiders bij de aanpak van de klimaatcrisis. „We hebben genoeg van hun bla bla.”