Nieuws/Buitenland
775376366
Buitenland

Derde senator Republikeinen besmet met coronavirus

De prominent Republikeins senator, Ron Johnson.

De prominent Republikeins senator, Ron Johnson.

WASHINGTON - Een prominent Republikeins senator, Ron Johnson, is ook besmet met het coronavirus. Hij is positief getest, maar heeft geen ziekteverschijnselen, aldus een woordvoerder. Johnson is al de derde senator van de partij van president Trump bij wie in korte tijd is vastgesteld dat hij het virus onder de leden heeft. De 65-jarige Johnson is al negen jaar senator in het Congres voor de staat Wisconsin.

De prominent Republikeins senator, Ron Johnson.

De prominent Republikeins senator, Ron Johnson.

De twee andere Republikeinse ’patiënten’ zijn Mike Lee en Thom Tillis. Die twee zitten in de commissie juridische zaken van de Senaat die zich buigt over de benoeming van een nieuwe opperrechter. De regering van president Trump wil zo snel mogelijk Amy Coney Barrett als opperrechter installeren, maar door het virus lijkt dit plan te mislukken. Als senatoren niet kunnen stemmen over die benoeming dan loopt die vertraging op.

Een reeks Republikeinse kopstukken inclusief Trump zelf is positief op het virus getest. De besmettingen treffen relatief veel Republikeinen die aanwezig waren op bijeenkomsten met de president zoals een campagnebijeenkomst in New Jersey afgelopen donderdag. Zaterdag maakte de voormalige gouverneur van New Jersey en adviseur van Trump Chris Christie bekend dat hij het gevreesde virus onder de leden heeft. Christie heeft afgelopen dinsdag naar eigen zeggen deelgenomen aan de voorbereidingen van Trump op zijn debat met de Democratische tegenspeler in de verkiezingen, Joe Biden. Trumps adviseur Hope Hicks die de president dinsdag en woensdag vergezelde, heeft het virus ook opgelopen, net als ex-adviseur Kellyanne Conway.

De 74-jarige Trump is vrijdag naar een militair ziekenhuis vlak buiten Washington gegaan. Volgens lijfarts Sean Conley was dat uit voorzorg en herstelt Trump inmiddels goed van de symptomen van het virus dat vooral ouderen en mensen met een slechte gezondheid door een longaandoening bedreigt. Het virus is wereldwijd bij circa 35 miljoen mensen vastgesteld en één miljoen patiënten zijn er aan bezweken. De meesten herstellen vrij snel.