Nieuws/Binnenland
775522611
Binnenland

Twee nertsenhouderijen in Gemert worden geruimd

DEN HAAG - Bij een tweede nertsenhouderij in Gemert is besmetting met het coronavirus bevestigd. Al eerder sprak het ministerie van Landbouw over een verdenking van een besmetting. Van een bedrijf in de buurt was al vastgesteld dat er corona aanwezig was. De nertsen worden maandag geruimd.

Dat brengt het aantal besmette nertsenbedrijven in Nederland op twintig. Het bedrijf waarvan de besmetting op zaterdag was vastgesteld telt 7000 moederdieren, het andere bedrijf heeft er 12.000.

Het kabinet heeft maatregelen genomen voor alle pelsdierhouderijen, zoals een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol, om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat het virus overgaat van nerts op mens, zoals op twee bedrijven mogelijk al is gebeurd.

Medewerkers die corona-gerelateerde klachten hebben, moeten „niet met de nertsen in aanraking komen, niet in de stal komen en zich laten testen”, benadrukt het ministerie opnieuw. Landbouwminister Carola Schouten werkt momenteel aan een regeling voor nertsenhouderijen die eerder willen stoppen. Vanaf 2024 geldt sowieso een verbod op het houden van nertsen.