Nieuws/Binnenland
776340047
Binnenland

Meer dan 11.000 nieuwe coronagevallen in een dag, hoogste aantal sinds kerst

BILTHOVEN - Het aantal nieuwe coronagevallen loopt verder op. Voor het eerst sinds eerste kerstdag, bijna zeven maanden geleden, zijn in 24 uur tijd meer dan 11.000 positieve tests geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen woensdagochtend en donderdagochtend 11.064 meldingen.

Precies een week geleden waren er iets meer dan 5400 positieve tests. Twee dagen later meldde het RIVM al meer dan 10.000 nieuwe gevallen. Daarna volgde een klein dipje, zoals vaker gebeurt na het weekeinde, maar op woensdag kwamen er bijna 10.500 bevestigde besmettingen bij.

In de afgelopen zeven dagen zijn ruim 64.000 mensen positief getest, gemiddeld bijna 9200 per dag.

In Amsterdam kwamen de afgelopen dag 1276 besmettingen aan het licht, gevolgd door Rotterdam (678) en Groningen (421). Utrecht telde 372 positieve tests en Den Haag 333. Ook in steden als Tilburg, Nijmegen, Breda, Eindhoven en Arnhem kregen veel mensen te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In slechts vier gemeenten testte niemand positief. Dat zijn Dantumadiel en Schiermonnikoog in Friesland, Staphorst in Overijssel en Vaals in Limburg. Op woensdag waren Urk, Vlieland en Schiermonnikoog de enige gemeenten zonder nieuwe gevallen. Eind juni waren er dagelijks 150 tot 180 gemeenten waar niemand positief testte.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met drie. Het gaat om twee mensen uit Amstelveen en een inwoner van Diemen. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd, dus mogelijk is deze persoon al eerder overleden.

Sinds het begin van de uitbraak zijn 1,76 miljoen Nederlanders positief getest op het coronavirus. Bij de huidige cijfers duurt het nog een paar dagen voor de grens van 1,8 miljoen bevestigde besmettingen wordt gepasseerd. Eind juli kan de grens van twee miljoen gevallen worden bereikt. Van bijna 18.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Ziekenhuizen

In totaal liggen er nu 230 mensen in de ziekenhuizen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 18 meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 158 coronapatiënten, 20 meer dan woensdag. Op de intensive cares liggen 72 coronapatiënten, twee minder dan de voorgaande dag. Vanwege het hoge aantal besmettingen wordt gevreesd voor meer drukte in de zorg de komende weken.